Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw reddingsteam helpt verstrikte zeehonden

  •    •  
19-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
zeehondenpup_op_het_strand_58ab7cb6ec90a_medium-1

Zeehondenpup op het noordzeestrand van Terschelling

© Greien218

Regelmatig geraken zeehonden verstrikt in materialen als visnetten, aardappelzakken, bouwplastic of ander afval in het water. Een nieuw reddingsteam zet zich in om de zeehonden te helpen.

Speciaal opgeleide medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen, Ecomare en A Seal hebben samen het Response Team opgericht. Dit team zet zich in voor zeehonden die verstrikt zijn geraakt in materialen zoals visnetten, aardappelzakken, bouwplastic. De dieren kunnen hierdoor niet meer goed jagen, waardoor ze uiteindelijk uitgeput raken, verstikken of verhongeren.

Toename verstikte zeehonden in Wadden- en Noordzee

Het initiatief Seal Response Team  is opgericht een samenwerking tussen het Zeehondencentrum Pieterburen, Ecomare en A Seal. Dit team zet zich in voor zeehonden die verstrikt zijn geraakt in schadelijke materialen. De dieren kunnen hierdoor niet meer goed jagen, waardoor ze uiteindelijk uitgeput raken, verstikken of verhongeren.  omdat h

Het aantal verstrikte zeehonden stijgt al jaren. Zo zijn er in de eerste twee maanden van 2024 al meer verstrikte zeehonden in de Wadden- en Noordzee waargenomen dan in de eerste 4,5 maand van 2023. Het Seal Response Team wil per boot ter plaatse hulp bieden aan zeehonden. Het Seal Response Team streeft ernaar om een aantal keer per jaar met een speciaal opgeleid team per boot ter plaatse hulp te bieden aan zeehonden die in de problemen zijn gekomen. Aan boord is dan steeds minimaal 1 dierenarts voor het geval een dier verdoofd moet worden.

Geheel nieuwe hulp methodeNieuwe hulpmethode voor aan verstikte zeehonden

Verstrikte zeehonden op het strand, worden momenteel al geholpen door de drie centra. Het helpen van dieren die op wadplaten liggen of vrij in zee zwemmen vergt echter een geheel eigen werkwijze. De hulpverleners moeten rekening houden met mogelijke verstoringen, vluchtpogingen en ook het werken vanaf een boot is anders. De centra zijn daarom al twee jaar bezig met de ontwikkeling van een plan van aanpak. Het team heeft de intentie om binnenkort een proefproject uit te voeren op de Waddenzee.

In het buitenland bestaan vergelijkbare projecten al langer. Dr. Shawn Johnson, van Sea Change Health, en Dave Zahniser hebben jarenlange ervaring met het organiseren hiervan. Ze hebben ook de Nederlandse centra ondersteund bij het opzetten van het Seal Response Team. Hiervoor zijn zij meerdere malen naar Nederland gekomen. Ook tijdens het proefproject zijn beiden aanwezig.

Bron: Zeehondencentrum Pieterburen

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor