Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw onderzoek brengt bodembiodiversiteit van Nederland in kaart

  •    •  
18-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
871 keer bekeken
  •  
Engelse dwergworm

Een gezonde bodem is essentieel. Toch is veel over de grond onder onze voeten onbekend. Daar gaat het nieuwe SoilProS-programma, verandering in brengen. In dit programma wordt de biodiversiteit van de Nederlandse landbouwbodems in kaart gebracht en wordt gezocht naar manieren om deze gezonder te maken. Eén van de onderzoekers, Wim van der Putten van het NIOO-KNAW, neemt ons mee het veld in.

Ecosysteemdiensten

Landbouwgrond levert niet alleen voedsel, maar ook belangrijke ‘ecosysteemdiensten’; het zuiveren en afvoeren van water, opnemen van broeikasgassen en het onderdrukken van ziektes en plagen. Mits de bodem gezond is. De gezondheid van deze bodems staat helaas steeds meer onder druk door de intensieve landbouw.

Nieuwe methode

Voorheen werd er bij onderzoek naar de bodem vooral gekeken naar de chemische en fysische eigenschappen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de biologie van bodems, maar vaak ontbreekt het nog aan de interpretatie hiervan. Het SoilProS-programma, dat onder andere door het NIOO-KNAW wordt uitgevoerd, gaat dit doen door middel van kunstmatige intelligentie. Hiermee kunnen bepaalde patronen ontdekt worden die anders niet makkelijk te vinden zijn. 

Wim van der Putten (rechts) met ....

© Pleun Aarts

Handvaten voor bevorderen bodemgezondheid 

Het onderzoek moet uiteindelijk grondgebruikers voorzien van nieuwe kennis over het functioneren van de landbouwbodem, en over hoe je dit in de praktijk kunt toepassen. Het moet boeren handvaten geven om hun bodem gezonder te maken, en hoe ze de ecosysteemdiensten kunnen bevorderen. Van der Putten: “Een brede coalitie van onderzoekers en bedrijven gaat nu bekijken op welke wijze landbouwgronden hun multifunctionaliteit terug kunnen krijgen”

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal in de bodem leeft? Doe dan mee met de bodemdierendagen van 23 september tot en met 5 oktober!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.