Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw landbouwbeleid rampzalig voor natuur

  •  
06-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
akker_19.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

“De Europese Unie faalt in haar beloften tot vergroening van het landbouwbeleid”. Dat concluderen wetenschappers in een vandaag verschenen artikel in Science. Vogelbescherming Nederland en BirdLife International vrezen een nog verdere achteruitgang van vogels op het platteland als het beleid niet snel wordt aangepast. De auteurs doen aanbevelingen die EU landen direct kunnen nemen om het tij te keren.
Boerenland
De grootste achteruitgang van biodiversiteit in Europa vindt plaats op het boerenland. Dit is vooral te zien bij de vogels die leven op het platteland. In ons land ging bijvoorbeeld de veldleeuwerik in drie decennia met meer dan 95% achteruit. De grutto, een weidevogel die sterk afhankelijk is van de Nederlandse graslanden, met zo’n 60%. Nederland is geen uitzondering, deze trend is in heel Europa te zien.
Vergroeningsmaatregelen
Als reactie op de desastreuze gevolgen voor biodiversiteit zouden in het nieuwe Europese landbouwbeleid verschillende vergroeningsmaatregelen genomen worden. Dertig procent van de subsidies voor boeren zou afhankelijk gesteld worden van drie ’vergroeningsmaatregelen’: een percentage van het agrarisch areaal moet voor natuur bestemd worden, permanent grasland moet behouden blijven en de groei van monocultures afgeremd. Uit het Science artikel blijkt dat deze maatregelen niet gaan brengen wat velen ervan hadden gehoopt. De vergroening is zo afgezwakt dat intensivering van de landbouw met negatieve gevolgen voor biodiversiteit gewoon zal doorgaan.
Geen verbetering
Gisteren verscheen tevens de lang verwachte brief van Staatssecretaris Dijksma over de uitvoering van de vergroeningsmaatregelen van het Landbouwbeleid in Nederland. Omdat de vergroening zoals de staatssecretaris die voorstelt niet of nauwelijks gaat leiden tot een verbetering voor de natuur in het landelijk gebied, valt nu al te voorzien dat we in 2020 opnieuw zullen moeten vaststellen dat de biodiversiteitsdoelen niet zijn gehaald. Met de auteurs van het Science artikel zijn wij van oordeel dat de vergroening van het Europees landbouwbeleid als mislukt moet worden beschouwd. Met nog zeven lange jaren te gaan tot 2020 is dat een dieptreurige conclusie.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor