Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw ijs Noordpool dunner dan ooit

  •  
10-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
ijsschots.jpg
Het zeeijs in het Noordpool-gebied is door de plaatselijk zeer strenge winter enorm in omvang toegenomen. In deze tijd van het jaar bereikt het ijs zijn maximale omvang: er ligt nu 15,2 miljoen vierkante kilometer zeeijs op de Noordpool. Afgelopen zomer was dat nog 4, 28 miljoen vierkante kilometer; een absoluut dieptepunt. De kwaliteit van het aangegroeide ijs is echter slecht; het is gemiddeld maar zo'n 40 centimeter dik. Ter vergelijking: het nieuwe zeeijs van een jaar geleden was 5 tot 10 centimeter dikker.  Dat constateert het Wereld Natuur Fonds (WNF) op basis van de nieuwste ijsmetingen in het Noordpoolgebied. (Bron: American National Snow & Ice Data Centre).
Ondanks de enorme groei van het zeeijs, blijft het totale oppervlak (nu 15,2 miljoen vierkante km) onder het gemiddelde voor de lange termijn (15,7 miljoen vierkante km). Bovendien zal het nieuwe zeeijs in de zomermaanden snel smelten omdat het zo dun is.
Noordpooldeskundige Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds: "Nieuw aangegroeid zeeijs smelt in de zomer vrij makkelijk. Maar in dit geval zal dat nog veel sneller gebeuren. Het is opmerkelijk hoe dun het nieuwe zeeijs is in vergelijking met vorig jaar. Een verschil in dikte van 5 tot 10 centimeter. Dat maakt dit ijs zeer kwetsbaar. We zagen in de zomer van 2007 een absoluut dieptepunt, maar het is heel goed mogelijk dat we in de komende zomer een nieuw  dieptepunt bereiken."
MEERJARIG ZEEIJS
Ook het meerjarige, dikke zeeijs is gemeten. Normaal bestaat ruim de heft van het zee-ijs in het  Noordpoogebied uit dat meerjarige, dikke zee-ijs. Nu is dat nog maar 30 procent. WNF-Noordpooldeskundige Gert Polet: "De afgelopen zomer is er relatief weinig bewolking geweest boven het poolgebied. Door de intense werking van de zon,  kon het ijs sneller smelten. Bovendien smelt het ijs ook aan de onderkant door warme zeestromingen richting de Noordpool."
De vraag is hoeveel van het ijs dat dit jaar is gevormd , de winter zal halen en zal doorgroeien tot dikker ijs. Normaal haalt zo'n 30 procent van het nieuwe ijs het einde van de zomer. In 2007 was dat beduidend minder: slechts 17 procent van het nieuw gevormde ijs bleef gedurende de zomer intact. WNF-Noordpooldeskundige Gert Polet: "Omdat de kwaliteit van het nieuwe ijs zo slecht is,  is  het heel goed mogelijk dat nog minder ijs dan vorig jaar het smeltseizoen overleeft."
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.