Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw hitterecord gemeten in Europa

  •  
08-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
zon

© jokevandepoppe

De zomer van 2022 gaat voor Europa de boeken in als de heetste ooit gemeten. Het Europese onderzoeksinstituut Copernicus heeft dat vastgesteld, onder meer op basis van satellietgegevens. In Nederland was deze zomer de op twee na warmste sinds het begin van de metingen in 1901, becijferde het KNMI onlangs al. Alleen de zomers van 2018 en 2003 waren hier nog warmer.

Nieuw record 

Vooral het westen van Europa kreeg deze zomer intense hittegolven te verduren. Door de opwarming van de aarde is de kans daarop steeds groter geworden in de afgelopen jaren. De gemiddelde temperatuur lag een aanzienlijke 0,4 graden hoger dan het vorige hitterecord, dat nog maar een jaar geleden werd gevestigd. In augustus was het in Europa gemiddeld zelfs 0,8 graden warmer dan in dezelfde maand in 2018, die tot nog toe gold als de warmste augustus ooit gemeten.

Gevolgen 

De hoge temperaturen hadden ingrijpende gevolgen. Zo liepen de landbouw en de natuur forse schade op door ernstige droogte en bosbranden. Ook de scheepvaart had veel last van het lage waterpeil in grote rivieren als de Rijn.

droogte

© Danteke

Bron: ANP

Meer over:

hittegolf, zomer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.