De Nederlandse amfibieën en reptielen kregen er dit jaar drie soortgenootjes bij: de brulkikker, de springkikker en de Russische rattenslang. Maar of we daar nu blij mee moeten zijn is de vraag. Vooral de Amerikaanse brulkikker wordt gezien als een gevaarlijke exoot die de biodiversiteit bedreigd en daarom ook wordt bestreden.
De drie brengen het aantal soorten op 26. Maar echt nieuw voor Nederland zijn ze niet. Zo werd de brulkikker, die dit jaar bij het Limburgse Baarlo werd gezien, twintig jaar geleden ook al gezien. Maar voor het eerst plant de soort zich weer voort. De kikker behoort volgens
stichting Ravon
tot de 10 gevaarlijkste exotische amfibieën ter wereld en snel ingrijpen is dan ook noodzakelijk om te voorkomen dat hij zich verder verspreidt en grote schade aanricht aan onze inheemse amfibieën.
De Russische rattenslang is al enkele jaren geleden in het nieuws geweest. Hij werd gevonden nabij het Noord-Drentse Eelde. De soort is niet giftig en voor mensen is er geen gevaar. Risico’s voor de biodiversiteit zijn niet bekend.
De springkikker is een bruingekleurde kikker die verwant is aan onze bruine kikker en heikikker. Hij komt in grote delen van Europa voor, onder meer in Duitsland en Frankrijk. De dieren zijn vermoedelijk door een liefhebber in het buitenland gevangen en in Zuidwest-Drenthe los gelaten.
Overigens meldt stichting Ravon dat er dit jaar geen nieuwe vissoorten zijn bijgekomen in Nederland. Wel staan er diverse soorten te trappelen aan de grens, zoals de Chinese modderkruiper, de Amoergrondel en de Naaktshalsgrondel.