Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Niet wolf maar hond doodde alpaca's in Noord-Brabant

  •  
25-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1943 keer bekeken
  •  
Wolf

© Pixabay

Drie alpaca's die eind vorige maand in het Noord-Brabantse Haps dood werden gevonden, zijn aangevallen door een hond. Dat is de uitkomst van DNA-onderzoek. Eerder dachten de diereneigenaar en een dierenarts dat het om een wolvenaanval ging.

Niet alleen Noord-Brabant

Ook een veulen in Gelderland, een kalf in Friesland, een geit in Overijssel en een aantal schapen op verschillende plekken in het land werden in maart slachtoffer van een hondenaanval. Van de vijftien schapen die eind maart dood in een weiland in het Gelderse Wolfheze lagen is nog onbekend welk dier ze heeft aangevallen.

Strengere maatregelen

Dat maakte BIJ12 dinsdag bekend. De meeste wolvenaanvallen hadden in maart plaats in Overijssel, Drenthe en Friesland. Zo werden in Dwingeloo (Drenthe) twee keer zeven schapen gedood. Twaalf dieren raakten gewond. In het noorden van het land pleiten veel veehouders voor strengere maatregelen tegen de wolf, die nu niet verstoord, verjaagd of gedood mag worden.

Dode wolven

BIJ12 heeft dinsdag ook op een rijtje gezet hoeveel wolven in Nederland tot nu toe om het leven zijn gekomen. Dat zijn er in totaal achttien. De eerste twee wolven sneuvelden in 2017 in het verkeer. Dat waren zwerfwolven die uit Duitsland kwamen. Tot nu toe zijn ook drie wolven uit Vlaanderen in Nederland doodgereden. De dode wolf die in 2021 werd gevonden bij Stroe is volgens BIJ12 door een stroper gedood. Twee wolven zijn in 2022 onder verdachte omstandigheden gedood. Doden van een beschermde wolf kan een celstraf van maximaal drie jaar opleveren.

Bron: ANP

Meer over:

alpaca's, bij12, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.