Compassion in World Farming Nederland (CIWF) vraagt vandaag aan staatssecretaris Bleker de pluimveesector geen toestemming te geven om nog eens 10 jaar door te gaan met het kappen van snavels bij legkippen. Jaarlijks ondergaan in Nederland maar liefst 28 miljoen kuikens deze pijnlijke ingreep.
CIWF reageert hiermee op het voorstel van een stuurgroep waarin naast de pluimveehouders ook de Dierenbescherming en het ministerie van ELI vertegenwoordigd zijn. Deze stuurgroep presenteerde gisteren haar eindrapport, waarin zij voorstelt de huidige vrijstelling van het verbod van een aantal veel voorkomende ingrepen bij pluimvee met 10 jaar te verlengen. Deze vrijstelling loopt in september af en volgens de stuurgroep is het stoppen met de ingrepen per september niet verantwoord.
Rondeel
Compassion in World Farming stelt echter in een brief aan de staatssecretaris dat er voldoende kennis en ervaring met alternatieven beschikbaar is om nu te besluiten tot een veel kortere termijn voor een definitief verbod van de meest voorkomende ingreep: snavelkappen bij leghennen. "Het is niet nodig nog eens tien jaar te wachten op zo'n verbod", aldus Geert Laugs, directeur van Compassion in World Farming Nederland: "In de nieuwe Rondeelstal in Eersel leven 30.000 kippen waarvan de snavels niet behandeld zijn. In Oostenrijk slaagde men er zelfs in het percentage kippen met gekapte snavel binnen 5 jaar terug te brengen van 45 procent tot minder dan 2 procent, terwijl de verenpikkerij niet toenam".
Snavelkappen is een pijnlijke ingreep waarbij bij jonge kuikens een deel van de snavel wordt afgekapt met een heet mes. Ook de alternatieve methode, infraroodbehandeling, is pijnlijk voor de dieren. Door de scherpe punt van de snavel te verwijderen proberen boeren de gevolgen van pikkerij, die onder legkippen in dichtbevolkte stallen vaak voorkomt, te beperken. Compassion in World Farming stelt echter dat er voldoende alternatieven voor snavelkappen beschikbaar zijn. Verenpikkerij kan ook worden teruggedrongen door goed stalontwerp, specifieke managementsmaatregelen en het gebruik van geselecteerde rassen.
Bron: Compassion in World Farming Nederland (CIWF)