Via Zelf Geschoten kregen we van Bert Verbruggen een filmpje binnen. Bert vroeg zich af wat de krakeenden hier aan het doen waren. Het paartje krakeenden blijft in de buurt van een meerkoet rondhangen. Elke keer wanneer de meerkoet onderduikt en bovenkomt met voedsel, snellen de krakeenden zich naar de meerkoet. Ze kunnen net wat stukjes voedsel wegpikken. Kijk maar naar het filmpje.
Kleptoparasitisme
Krakeenden zijn grondeleenden en kunnen niet zo diep duiken. Daarom zijn ze gebonden aan ondiepe wateren en oevers. Maar dankzij de meerkoet kan hij ook in diepere wateren leven en aan voedsel komen dat normaal buiten hun bereik ligt. De meerkoet moet hierdoor misschien iets vaker onderduiken om genoeg te eten. Maar veel last heeft hij er niet van. Dit gedrag heet kleptoparasitisme.
Krakeenden in de buurt van een meerkoet. (Fotograaf: lammie-ja) Veel voorkomend
Als je goed kijkt, zie je dat dit gedrag niet zo zeldzaam is. Het stelen van andersmans voedsel komt in verschillende mate vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan mussen die broodkruimels bij elkaar wegpikken of meeuwen die jouw patatje proberen te stelen. Maar er zijn ook dieren die er hun specialiteit van maken.
Dief in Nederland
In Nederland wordt ook wel eens de diefmier
(Diplorhoptrum fugax)
waargenomen. Zijn naam verraad het eigenlijk al. Hij bouwt zijn nest vlak naast dat van een andere mierenkolonie. Bijvoorbeeld bij de rode bosmier. Vanuit daar bouwt de diefmierenkolonie hele smalle gangetjes naar het nest van hun buurman. Hele kleine diefmierwerksters gaan via die gangetjes op boeventocht. Ze stelen het voedsel van het naastgelegen nest en nemen het mee naar hun eigen nest. De gangetjes zijn zo klein dat alleen de kleine diefmieren er doorheen passen.
Ultime steeltruc
Het kan altijd nog extremer. Een ander voorbeeld is de treurdrongo (
Dicrurus adsimilis
). Deze Afrikaanse vogel heeft een ultieme steeltruc ontwikkeld. Hij kan alarmsignalen van andere dieren nadoen. Zoals van de glansspreeuw, eksterbabbelaar en het stokstaartje. De treurdrongo doet het alarmsignaal na, de dieren vluchten weg en: etenstijd! De vogel stort zich op het voedsel van de gevluchte dieren.
Deze tactiek heeft alleen een nadeel. De dieren raken op een gegeven moment gewend aan de neppe alarmroep. Maar daar heeft de treurdrongo ook iets op gevonden. Hij kan wel 51 soorten nadoen. Als hij de alarmroep niet te vaak bij dezelfde groep inzet, raken ze er ook niet aan gewend.
Treurdrongo (foto: CC)
Kom jij ook wel eens opvallend gedrag tegen? Maak er een filmpje van en
stuur het naar ons op!