Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nest van hoornaars geruimd

12 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
hoornaar_03.jpg

© Fotograaf: R.B.rb.rb

De hoornaars die zaterdag een groep fietsers in Drenthe aanvielen, zijn zondag verdelgd. Dat gebeurde in alle vroegte, toen het nog niet zo warm was. Het nest zat in een holle boom langs een fietspad. Volgens RTV Drenthe zijn er mogelijk nog meer nesten in de buurt. Daar wordt later misschien naar gezocht.
De aanval gebeurde op een fietspad tussen Elim en Hollandscheveld, ten zuidoosten van Hoogeveen. Drie mensen werden naar een ziekenhuis gebracht, een vierde persoon ging naar een huisartsenpost. Ze hadden waarschijnlijk een ernstige reactie op de steken.

Minder agressief

Een hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar normaal beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen. De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Ze zoeken de mens zelden op, in tegenstelling tot de bekende ’limonadewespen'. De hoornaar wordt echter wel agressief binnen een straal van vijf meter van het nest. Als men het nest benadert, komen de werksters luid brommend aanvliegen.

Typische rover

Een hoornaarnest in de buurt kan als voordeel hebben dat men minder last heeft van andere insecten. De hoornaar is namelijk een typische rover die grote hoeveelheden insecten vangt en doodt om ze vervolgens te voeren aan de larven. De hoornaars leven zelf van verschillende suikerrijke plantensappen en niet van dierlijk materiaal. De werksters worden grotendeels gevoed door de larven in het eigen nest. De larven worden gevoerd met dierlijk materiaal en produceren een zoetige vloeistof die ze weer afgeven door de monddelen. Deze suikerrijke vloeistof wordt vervolgens door de werksters opgezogen.
Bron: ANP en Wikipedia

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.