Nerstenfokverbod nog niet zeker
• 07-10-2008
• leestijd 2 minuten
Uit enquêtes blijkt dat Nederlanders tegen het dragen van bont zijn en vóór een verbod om nertsen te fokken. Maar of ook een meerderheid in de Tweede Kamer zich deze week voor een verbod uitspreekt, is nog onzeker.
Partijen die bij de stemming de doorslag kunnen geven, willen niet dat de nertsenfokkers in de kou komen te staan en zullen naar verwachting voorwaarden stellen.
Een meerderheid voor een verbod tekende zich wel af in 2001 toen het tweede kabinet-Kok met een wetsvoorstel kwam, maar deze regering kwam ten val voordat de wet in stemming kon komen. Daarna trad een kabinet aan met CDA en VVD in de regering en die coalitie voelde niet voor een verbod.
Het uitblijven van een verbod was voor SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen reden om in 2006 zelf met een initiatiefwet te komen, waarbij later PvdA-er Harm Evert Waalkens zich aansloot.
De indieners van deze initiatiefwet zullen zich deze week in het debat principieel opstellen. Het wetsvoorstel verbiedt ,,het houden en doden van dieren uitsluitend of in hoofdzaak ter verkrijging van hun pels.'' De indieners zetten hun voorstel door ondanks de kritiek dat elders in Europa geen verbod geldt en het fokken van nertsen dus verplaatst zou kunnen worden.
Tijdens het debat zullen de blikken vooral gericht zijn op ChristenUnie en PVV. Deze partijen, die bij een stemming de doorslag kunnen geven, voelen wel voor een fokverbod, maar hebben ook oog voor de belangen van de nertsenbranche. Onder druk van de Tweede Kamer heeft de pelsdierhouderij de afgelopen jaren flink moeten investeren in het welzijn van de dieren. Het is de vraag of ze dat geld kunnen terugverdienen in de overgangstermijn van tien jaar, die gaat gelden na aanvaarding van de wet.
Bron ANP