Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse wolf van Veluwe wil zich vestigen in Duitsland

  •    •  
13-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2574 keer bekeken
  •  
wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

Een mannelijke wolf die geboren is op de Veluwe is op zoek naar een eigen territorium in Rijnland-Palts in Duitsland. Sporen van deze wolf zijn op 26 januari gevonden bij de berg Fleckertshöhe. Het is voor het eerst dat een van oorsprong Nederlandse wolf opduikt in het buitenland, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenzaken afhandelt.

Toch nog in leven

Wolf GW2667 is een nakomeling van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe. Op 8 november vorig jaar werd het dier aangereden op de N795 tussen Nunspeet en Tongeren op de Noord-Veluwe. Dat bleek uit DNA-onderzoek op haren die op de autobumper waren achtergebleven. De aangereden wolf was toen niet meer te vinden, zegt BIJ12, maar ruim een maand later liet hij uitwerpselen achter bij Arnhem en bleek dus nog in leven.

Wolvenpopulatie in Nederland

Volgens BIJ12 zijn er op dit moment vier roedels in Nederland, wolvenparen met nakomelingen. Drie roedels zitten op de Veluwe en één op de grens van Drenthe en Friesland. Daarnaast is vastgesteld dat er op de Veluwe nog vier wolvenpaartjes zitten en een paar in Drenthe. In totaal zijn er zo'n dertig wolven in Nederland. Onder hen zijn zeven zwerfwolven, jonge wolven die op zoek zijn naar een eigen territorium.

Meer wolvenschade

In de periode november 2022 tot 15 februari 2023 zijn er 157 meldingen van wolvenschade gedaan. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat het in 95 meldingen echt om een aanval van een wolf ging.

Bron: ANP

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.