Nederlandse stralingsdeskundige meet radioactieve vervuiling in Fukushima
• 07-12-2011
• leestijd 2 minuten
Negen maanden na de nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima is de wijde omgeving nog steeds ernstig radioactief vervuild. Stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace verrichte afgelopen dagen onderzoek in Fukushima-stad, op 60 kilometer afstand van de centrale. Zij trof radioactieve hotspots aan van tientallen microSieverts per uur, meer dan honderd keer hoger dan de achtergrondstraling. Het stralingsniveau is op sommige plekken zo hoog dat inwoners van deze stad meer dan tien keer de jaarlijks toegestane dosis kunnen oplopen. Teuling: “De inwoners van Fukushima worden aan hun lot over gelaten.”
Onmogelijk
“De Japanse overheid zou ten minste zwangere vrouwen en kinderen moeten evacueren totdat hun leefomgeving fatsoenlijk is schoongemaakt. De radioactieve vervuiling is wijdverspreid, met name het schoonmaken van parken en tuinen is zo goed als onmogelijk”, aldus stralingsexpert Ike Teuling van Greenpeace Nederland.
Gevaarlijke decontaminatie
De Japanse autoriteiten doen te weinig om de inwoners van Fukushima-stad te beschermen tegen radioactieve straling. Inwoners wachten al maanden op decontaminatie van hun huizen; sinds de schoonmaakzaamheden zijn gestart in oktober zijn pas 35 van de duizenden besmette huizen in de wijken Watari en Onami schoongemaakt. Inwoners van deze besmette wijken wordt opgedragen in de tussentijd zelf hun huizen schoon te maken en het radioactieve afval in de tuin te begraven. Teuling: “Het is totaal onverantwoord gevaarlijke decontaminatie over te laten aan de bewoners zelf of ze maanden te laten wachten in een radioactieve omgeving zonder dat ze in de tussentijd recht hebben op evacuatie.”
Onbewoonbaar
Fukushima-stad ligt op een vergelijkbare afstand van de Fukushima kerncentrale als de steden Rotterdam en Antwerpen van kerncentrale Borssele. Een vergelijkbaar ongeluk in kerncentrale Borssele zou alle Zeeuwse steden onbewoonbaar maken en de leefomgeving van honderdduizenden Nederlanders radioactief vervuilen. Teuling: “Bij een kernramp in Borssele zou mijn woonplaats Rotterdam net zo radioactief besmet kunnen raken als Fukushima-stad. Minister Verhagen bagatelliseert de gevaren van kernenergie en wil zelfs een tweede kerncentrale bouwen. Onvoorstelbaar, als je ziet hoe verstrekkend de gevolgen in Japan zijn.”
Bron: Greenpeace
Foto: Fukushima in betere tijden © Hige Daruma, 1999