De versnelde beweging van de Groenlandse ijskap richting zee, door de opwarming van de aarde, zal uiteindelijk niet leiden tot een dramatische stijging van de zeespiegel. Dat verwachten glaciologen van de Universiteit Utrecht op grond van metingen die ze sinds 1991 op de kilometers dikke ijsvelden in West-Groenland doen. Hun resultaten verschenen donderdag in Science.
In de huidige, meest dramatische broeikasscenario’s stijgt de zeespiegel in enkele eeuwen met zes meter. Dit gebeurt als de ijskap op Groenland het begeeft doordat smeltwater het ijs van de dikke ijskap versneld laat afglijden naar lagere, warmere gebieden. Er ontstaat een vicieuze cirkel waarbij uiteindelijk al het landijs in zee belandt.
Volgens de onderzoekers klopt het dat de ijskap door smeltwater sneller over de ondergrond gaat bewegen. Het water tilt de ijskap een beetje op, waardoor het in eerste instantie als smeerolie werkt. Het water slijt echter kanalen uit, waardoor de smerende werking na een paar dagen weer verdwijnt. Daardoor wordt het afsmelten niet verder versterkt.
Hoofdauteur Roderik van de Wal
:
"We hebben geen aanwijzingen kunnen vinden voor het mechanisme van de vicieuze cirkel. Dus lijkt de vrees voor een extreme zeespiegelstijging door versneld afsmelten niet gegrond." Hij tekent daarbij aan dat er weinig bekend is van andere plekken op Groenland.
Voorlopig schat het klimaatpanel IPCC van de VN de zeespiegelstijging in de komende eeuw op zo’n halve meter, overigens vooral door uitzetting van warmer wordend zeewater.