Nederlandse broedvogels profiteren van natte Sahel
• 21-03-2013
• leestijd 1 minuten
Een nat najaar in de Sahel is gunstig voor sommige Nederlandse broedvogels. Soorten die in deze streek direct ten zuiden van de Sahara overwinteren, profiteerden daarvan in 2011. Zo lieten de gele kwikstaart, gekraagde roodstaart en kwartel de hoogste aantallen sinds 1984 zien.
Broedvogelrapport
Daartegenover staat de achteruitgang van enkele standvogels door de recente reeks koudere winters. Dit blijkt uit cijfers van Sovon Vogelonderzoek Nederland, die deze week een nieuw broedvogelrapport presenteert.
Natte Sahel
De gele kwikstaart, een soort van de Rode Lijst, liet in 2011 de hoogste aantallen sinds 1984 zien. Deze broedvogel van open akkerland profiteerde van de gunstige omstandigheden in de overwinteringsgebieden in de Sahel. Daar viel in het najaar van 2010 de meeste regen sinds de eeuwwisseling.
Cruciaal
Dankzij deze regenval was er genoeg voedsel voor de soort te vinden. Daardoor was er meer kans op een succesvolle overwintering en trektocht naar de broedgebieden. Ook andere soorten die in de Sahel overwinteren, lieten de hoogste aantallen sinds 1984 zien: de blauwborst, gekraagde roodstaart, kwartel, rietzanger, snor en sprinkhaanzanger. Dit onderstreept dat de omstandigheden in de Sahel cruciaal zijn voor Nederlandse broedvogels.