Nederlandse Annelijn op weg naar pambassadeurschap
• 15-09-2010
• leestijd 2 minuten
De Nederlanders Annelijn Steenbruggen behoort tot de laatste 12 kandidaten in de race voor het Pambassadeurschap. Winnaars van deze verkiezing, die mede is georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds (WNF), mogen een maand lang reuzenpanda's verzorgen in China. Daarna treden de Pambassadeurs een jaar op als belangenbehartiger van het met uitsterven bedreigde dier.
De verkiezing van de Pambassadeurs is een initiatief van het Chengdu Panda Research Base en de Chinese afdeling van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en bedoeld om aandacht te vragen voor de problemen waar bedreigde panda mee kampt. De zes winnaars mogen in oktober van dit jaar een maand helpen bij de verzorging van reuzenpanda's in het Research Base en helpen zij de onderzoekers bij de observaties van de dieren in het wild. Eenmaal terug in eigen land worden de zes geacht om aandacht te vragen voor het belang van het behoud van de panda.
61.000 kandidaten
Ruim 61.000 kandidaten uit 52 landen deden een gooi naar de zes vacatures voor een pandaverzorger. Een vakjury maakte de eerste selectie, waarna vorige week via internet op 60 finalisten kon worden gestemd. De 38-jarige Steenbruggen uit Schoorl wist tijdens deze voorronde de meeste stemmen te behalen. Samen met 12 andere finalisten vertrekt ze eind september naar China.
In China volgt een week van intensieve training. De kandidaten wordt bijvoorbeeld geleerd hoe ze panda’s in het wild moeten opsporen, hoe hun leefgebied eruit ziet, hoe ze voedsel voor de beren moeten bereiden en welke veiligheidsmaatregelen ze in acht moeten nemen bij een ontmoeting met een panda. Na de trainingworden zes winnaars op 26 september bekend gemaakt in een rechtstreekse uitzending op de Chinese televisie.
1600 panda’s in het wild
Momenteel leven nog bijna 1600 panda's in het wild. De dieren worden met uitsterven bedreigd doordat hun leefgebied erg versnipperd is en niet overal even goed beschermd is. Daarnaast komen de reuzenpanda’s terecht in vallen terecht die zijn gezet voor andere wilde dieren. De dieren die zich van nature al moeilijk voortplanten hebben het daardoor extra moeilijk. Het Wereld Natuur Fonds werkt, samen met de Chinese overheid, vooral aan uitbreiding en verbinding van beschermde gebieden.
Bron: WNF