Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlands landschap in de schilderkunst

  •  
30-07-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
triennale_apeldoorn.jpg
Rondom Apeldoorn wordt deze zomer voor het eerst de Triënnale ‘100 dagen cultuur, tuin en landschap’ gehouden. In het kader daarvan heeft Henk van Os de tentoonstelling ‘De ontdekking van Nederland’ samengesteld, over vier eeuwen landschap in de Nederlandse schilderkunst. Prof dr Louise Fresco, sinds 1 juni 2006 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, schreef er een essay bij, ‘het landschap van de menselijke maat’. Hierin stelt ze oa dat deze geschilderde landschappen de toetssteen zijn geweest van de natuurbescherming die begin twintigste eeuw opkwam.
De tentoonstelling vindt plaats van 12 juni tot en met 28 september 2008 in CODA Museum te Apeldoorn, en is onderdeel van de eerste Triënnale Apeldoorn. Een grootschalig zomerevenement waarmee de stad uiting geeft aan haar bijzondere karakter als landschapsarchitectuur- en cultuurstad.
De schilderijen zijn bruiklenen uit internationale particuliere- en museale collecties van o.a. het Metropolitan Museum of Art (New York), National Gallery (Londen), Talbot Rice Gallery (Edinburgh), Musée des Augustins (Toulouse), Mauritshuis, Gemeentemuseum Den Haag en het Dordrechts Museum. Spectaculair is het grote schilderij ‘Gezicht op Amersfoort’ (2,49 x 4,28 m) van Matthias Withoos (1672), waarvoor in het Museum Flehite (Amersfoort) zelfs een muur moest wijken voor het schilderij het museum kon verlaten.
Bron: Triënnale Apeldoorn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor