Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel

  •  
20-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
Supermarkt tomaat

© Bron: pixabay

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel, stelt het Voedingscentrum. Vorig jaar werd thuis gemiddeld 33,4 kilo voedsel per persoon weggegooid. Tussen 2015 en 2022 zijn we jaarlijks zo'n 10 kilo per persoon minder weg gaan gooien, maar tussen 2019 en vorig jaar ging het om minder dan 1 kilo verschil. De daling van het aantal kilo's verspild eten lijkt te stagneren, ziet het centrum.

Stagnatie

De overheid wil dat de voedselverspilling in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2015. "Als er inderdaad sprake is van stagnatie en deze zet door in 2025, dan wordt de kans om het doel van 50 procent reductie in 2030 te halen erg klein", zegt het Voedingscentrum. Het lijkt er op dat landbouwminister Piet Adema de beloofde halvering in 2030 niet waar kan maken. Daarom denkt de bewindsman na over maatregelen die later dit jaar bekend worden gemaakt. Hij overweegt onder meer om de landbouw te verplichten om veel beter in de gaten te houden waar de sector voedsel verspilt.

Belasting van het milieu 

Het produceren, vervoeren, verpakken en bereiden van voedsel belast het milieu. Als er thuis minder eten verspild wordt, scheelt dat in de uitstoot van broeikasgassen, landgebruik en waterverbruik. Vooral brood en deegwaren, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden weggegooid. In vergelijking met 2019 worden brood, deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer. Het Voedingscentrum denkt dat het steeds moeilijker wordt voor mensen om minder eten weg te gooien. De eerste stappen waren het makkelijkst, maar juist nu er al minder verspild wordt is "meer complexe gedragsverandering" nodig.

Nieuwe maatregelen tegen verspilling

Een aantal "veelbelovende initiatieven" laten volgens Adema zien dat bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan. Hij noemt bijvoorbeeld dat 8 procent van het overtollige brood van supermarkten wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn meer plannen in de maak om voedingsresten zoals aardappelschillen, groente en fruit te verwerken tot veevoer.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.