Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlanders naar Galapagos voor onderzoek naar microben

  •  
21-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
galapagos-islands-2419239_1280

Galapagos eilanden

© Pixabay

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) vertrekt naar de Galapagoseilanden. Daar zullen de wetenschappers onderzoek doen naar bacteriën en andere microscopisch kleine organismen.

Het belang van microben

Het Galápagos Microbiome Project, bestaande uit wetenschappers uit Nederland, Ecuador, Spanje en Brazilië wil in kaart brengen hoe microben eruitzien, die leven op wilde planten op de Galapagoseilanden. "Net als mens en dier zijn ook planten afhankelijk van microben voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid", vertelt microbieel ecoloog Jos Raaijmakers van het NIOO-KNAW. "Wij hebben miljarden microben op onze huid en in onze darmen waar we mee samenleven. En planten hebben ook zo’n ‘microbioom’: miljarden goedaardige bacteriën, schimmels en gisten op en in hun wortels en bladeren."

Reuzenmadeliefje

De inzichten uit het onderzoek kunnen bijdragen aan kennis over het behoud van bedreigde plantensoorten, zo laat NIOO-KNAW weten. "In het bijzonder de Scalesia, ook wel het reuzenmadeliefje." Deze plant leeft vooral op de onbewoonde eilanden van de Galapagos en groeit op vruchtbare grond die ook populair is voor landbouw. Maar ook grazende geiten, invasieve soorten en extreem weer vormen bedreigingen voor de planten, vertellen de wetenschappers.

De madeliefjes hebben zich per plek en eiland aangepast aan de omstandigheden. De onderlinge verschillen zijn groot: er leven kleine planten, maar ook struiken en bomen. Dat laatste is volgens de onderzoekers uitzonderlijk voor de familie van de madeliefjes. De wetenschappers willen weten of ook de micro-organismen op de eilanden zich op soortgelijke wijze hebben ontwikkeld. Een team van zes wetenschappers en een filmmaker reist van 25 maart tot 6 april af naar de eilanden.

Unieke ligging

De Galapagoseilanden zijn grotendeels onbewoond en liggen zo'n 1000 kilometer ten westen van Zuid-Amerika in de oceaan. Die isolatie maakt dat dieren, planten en misschien dus ook microben zich onafhankelijk van soortgenoten op het vaste land ontwikkelen. Op basis van onderzoek naar dieren op de eilanden kwam de negentiende-eeuwse wetenschapper Charles Darwin met zijn beroemde evolutietheorie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.