Nederlanders staan niet te springen om het nu verboden diermeel weer toe te staan als ingrediënt voor diervoer. Alleen onder strikte voorwaarden en bij een goede controle van de overheid op veilig vlees staan consumenten achter een gedeeltelijke opheffing van het huidige verbod.
,,Belangrijkste voorwaarde is dat de versoepeling geen extra risico's voor de gezondheid van mens en dier mag opleveren'', aldus het LNV-Consumentenplatform dinsdag. Het platform bekeek in opdracht van het ministerie van Landbouw hoe burgers denken over het gebruik van diermeel.
Diermeel is gemaakt van slachtafval en bevat veel eiwitten. Het is daarom populair als ingrediënt voor veevoer. Het bestanddeel wordt echter ook gezien als verspreider van de gekkekoeienziekte BSE onder het vee. Vlees van een BSE-koe kan bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken. Sinds eind jaren negentig mag diermeel niet meer worden verwerkt in het voer.
Uit de enquête van het consumentenplatform onder vijfhonderd Nederlanders klinkt duidelijk huivering voor het diermeelgebruik door. Bijna de helft (48 procent) vindt het hoe dan ook een slecht idee. Voor de koepelorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), komen deze cijfers niet als een verrassing. De organisatie constateerde vorig jaar een eenzelfde voorzichtigheid in een eigen enquête, aldus een CBL-woordvoerder.
Consumenten willen een versoepeling van de regels alleen toestaan wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo vindt iets meer dan de helft (55 procent) dat voer voor runderen nooit geen diermeel mag bevatten, meestal omdat een koe van nature een planteneter is. Ook kannibalisme mag niet: varkens mogen geen verwerkte restjes varken eten, vinden de ondervraagden.
Nederlanders vrezen vooral dat de veiligheid van het voedsel in het geding komt, wanneer het gebruik van diermeel weer wordt toegestaan. ,,Iets meer dan de helft (55 procent) denkt dat het vlees niet meer veilig zal zijn'', aldus het platform in zijn rapportage aan de minister.
Nu BSE redelijk onder controle lijkt in Europa, gaan steeds meer stemmen op om de strenge regels op dit gebied geleidelijk iets te versoepelen. Ook het diermeelverbod staat in dat kader ter discussie. De sector zou het graag weer gebruiken, omdat nu een eiwitrijk ingrediënt dat er toch is, vernietigd moet worden. Veerman zei pas nog ,,vuurbenauwd'' te zijn voor diermeelproblemen.
Voor de supermarkten staat voorop dat concumenten ook na een versoepeling met een gerust hart een stukje vlees moeten kunnen kopen. Een certificaat voor goed veilig diervoer kan daarbij helpen. Het verbod moet blijven gelden voor risicodieren als koeien en andere herkauwers, vindt het CBL.