Dankzij allerlei Nederlandse organisaties worden zaterdag 17 mei in Roemenië 18 Europese bizons (wisenten) losgelaten. Het is het grootste terugplaatsingsproject in Europa van de wisent ooit.
Het project is een initiatief van Rewilding Europe. Andere grondleggers van het plan zijn het de Nederlandse Postcode Loterij en het Wereldnatuurfonds in Nederland, die deels ook voor de financiering tekenen. Nederlandse deskundigen begeleiden het project, onder wie natuurconsulent Joep van den Vlasakker.
Fotograaf: robvdw
Van den Vlasakker reist dezer dagen door Europa om de 18 dieren te verzamelen. Een Nederlandse veetransporteur brengt ze naar het Roemeense dorp Armenis. Daar leidt een Nederlands outdoorcentrum Roemenen op tot natuurgids. Na een acclimatisatieperiode worden de Europese bizons eind dit jaar uitgezet in een natuurgebied van ruim 100.000 hectare rond de Tarcu Mountains, zonder afrastering en zonder bijvoeding.
Fotograaf: Sylvain
Van de zes bizonsoorten die er in de wereld ooit waren, bestaan er nog maar twee: de Amerikaanse bizon en de wisent. ,,Er zijn nog maar 5000 wisenten'', aldus Van den Vlasakker. ,,Het is het grootste Europese landzoogdier en het is nog altijd het boegbeeld van de regio'', zegt hij. ,,De terugkeer van de bizon zal voor de plaats Armenis en de bevolking van het gebied een belangrijke economische impuls zijn. Het is de bedoeling dat toeristen een dag op stap kunnen met een gids in het gebied, bizons bekijken en een traditionele maaltijd uit de streek nuttigen. We willen duidelijk maken dat je voor echte ‘wildbeleving’ niet naar Amerika of Canada hoeft, maar terecht kunt in ‘ons eigen’ Europa'', zegt Van de Vlasakker.
Fotograaf: vogelspotter72
Zaterdag worden de bizons rond het middaguur verwacht in Armenis, waar het gemeentebestuur en de bevolking ze op het dorpsplein verwelkomen. Nadat ze door de lokale priester zijn gezegend, worden ze in de natuur uitgezet.
Ook in Nederland wonen een aantal wisenten. Janine naam voor Vroege Vogels tv een kijkje bij de populatie in de Kennemerduinen.