Nederlander schuift verantwoordelijkheid klimaatverandering af
• 26-04-2007
• leestijd 1 minuten
Bijna driekwart van de Nederlandse bevolking denkt dat de mens de oorzaak is van de klimaatverandering. Slechts één op de zes Nederlanders (17%) vindt dat burgers het voortouw moeten nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van debatcentrum De Balie. Een verbazingwekkend lage uitkomst, voor wie bedenkt dat bijna driekwart van diezelfde Nederlanders ervan overtuigd is dat de mens oorzaak is van de opwarming van de aarde.
Het is precies déze discrepantie die op 1 mei centraal staat tijdens ‘Ik ben energieverslaafd’, een avond in de serie Klimaatverandering in discussiecentrum De Balie. Uitgangspunt is de kloof die gaapt tussen ‘de burger’ en ‘de consument’.
Er zijn momenteel meer reclames voor goedkope stroom dan voor groene stroom. De vleesindustrie draagt veel bij aan klimaatverandering en toch eten we graag zeven keer per week vlees. Het WK is mooier op een plasmascherm. En voor 150 euro vlieg je met twee personen naar Milaan en weer terug. Wel maatregelen eisen van de overheid en bedrijven, maar niet zelf de verantwoordelijkheid nemen, zo lijkt de overheersende gedachte te zijn.