Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlander kiest voor windenergie op zee om Noordpool wit te houden

  •  
19-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
windmolenpark_energie.jpg
De meerderheid van de Nederlanders is bezorgd tot zeer bezorgd over de situatie op de Noordpool en kiest voor windenergie op zee om klimaatverandering tegen te gaan. De gemiddelde Nederlander is zich bovendien zeer bewust van het verband dat er bestaat tussen het gebruik van fossiele brandstoffen en het smelten van het zeeijs op de Noordpool. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten uitvoeren onder de Nederlandse bevolking bij de start van de WNF-Noordpoolcampagne. Minister Cramer (VROM) ondertekent op 19 maart (10.30 uur) als eerste het motto van die campagne: ‘Draag bij aan een witte Noordpool’.
Belangrijkste uitkomsten van het WNF-publieksonderzoek:
  • Publiek verbindt zorg over Noordpool aan eigen energieverbruik
  • Gemiddeld huishouden neemt 5 energiebesparende maatregelen
  • Burger doet beroep op bedrijfsleven en overheid
  • Windenergie op zee favoriet als duurzame energiebron
  • Behoud van de Noordpool
Doel van de WNF-campagne is om de Noordpool, de grootste aaneengesloten wildernis op het noordelijk halfrond, te behouden. Een zeer kwetsbare wildernis en het leefgebied van het grootste landroofdier ter wereld: de ijsbeer. Bovendien is de Noordpool onmisbaar als ‘koelelement’ voor het klimaat op aarde. De aantasting van de Noordpool gaat sneller dan de wetenschap had voorzien; computermodellen over het smelt-tempo van het zeeijs worden ingehaald door de praktijk. Als er niets gebeurt, dan zullen aan het eind van deze eeuw twee van de drie ijsberen verdwenen zijn.
Bedrijfsleven en overheid
Om de Noordpool toekomst te geven, moet er ook in Nederland een ommekeer plaatsvinden. Drastische reductie van broeikasgas en inzet van schone energie zijn onontbeerlijk. Opmerkelijk is dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking duidelijk het directe verband ziet tussen de toestand van de Noordpool en het eigen energieverbruik. Dat leidt (mede) tot energiebesparing: het gemiddelde huishouden neemt vijf energiebesparende maatregelen. Daarnaast verwachten Nederlanders ferme stappen van bedrijfsleven en overheid op het gebied van schone energie. Een meerderheid vindt windenergie op zee de meest geëigende vorm van schone energie voor ons land.
Windenergiepark op zee
Het WNF zal zich tijdens de Noordpoolcampagne sterk maken voor een grootschalig windenergiepark op de Noordzee met een capaciteit van 6000 megawatt (dat is de capaciteit van ongeveer 6 energiecentrales). Alleen op die manier is het mogelijk om de ambitieuze doelstellingen op het terrein van duurzame energie (20 procent van het Nederlandse energievebruik in 2020) ook daadwerkelijk te halen. Uit het publieksonderzoek van het WNF blijkt dat acht op de tien mensen het WNF hierin steunen.
Witte actie
Tijdens de Noordpoolcampagne zal het Wereld Natuur Fonds Nederlanders vragen hun steun zichtbaar te maken door middel van een ‘witte actie’. Foto’s van mensen in witte kleding, al dan niet met de ogen en neus van de campagne-ijsbeer, witte was aan een waslijn, alles is mogelijk.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor