Nederlander in Colombia promoot biobrandstof van koffie
• 16-04-2007
• leestijd 2 minuten
John Loke, een Nederlandse landbouwkundige in Colombia, probeert koffieboeren ervan te overtuigen dat het afval van de koffieboon gebruikt kan worden om biobrandstof van te maken. De Coöperatie van Koffieboeren van Manizales (ongeveer drieduizend leden) is enthousiast.
Discovery Channel heeft al opnames gemaakt van de proefinstallaties die Loke en zijn collega's hebben gemaakt om het productieproces uit te testen en te vervolmaken. Daarvoor heeft hij subsidie gekregen van de Stichting DOEN, het fonds van de goededoelenloterijen, in Nederland.
Loke, die bij het Internationale Centrum voor Tropische Landbouwkunde in Colombia werkt, beoogt met zijn initiatief bestaande plantages van bijvoorbeeld koffie, banaan en cassave lucratiever te maken. ,,Omdat we met restproducten werken, hoeft er geen hectare bijgeplant te worden'', verklaart de Nederlander.
Het afval in het productieproces wordt verzameld en geperst. Het sap dat uit dat proces komt, wordt gefermenteerd en gedistilleerd. De alcohol die daaruit overblijft is de brandstof die kan worden gebruikt. Volgens Loke zijn de benodigde aanpassingen aan de motoren van een auto minimaal. Veel fabrikanten maken al auto's die op alcohol kunnen rijden, aldus Loke.
Op dit moment wordt al biobrandstof geproduceerd van onder meer maïs, suikerriet en Afrikaanse palm. De grootste producenten zijn de Verenigde Staten, Brazilië en China. Op de vierde plaats staat Colombia. Veel landen gaan er toe over om hun benzine te mengen met een bepaald percentage biobrandstof.
Volgens Loke is de afzet van de biobrandstof geen probleem: ,,De vraag naar biobrandstof is groter dan het aanbod.'' In Colombia wordt de biobrandstof tot nu toe helemaal opgekocht door de semi-staatsoliemaatschappij Ecopetrol.
Bron: ANP