Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlander bezorgd over het verlies van plant- en diersoorten

  •  
25-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_116541.jpg
De meeste Nederlanders vinden dat geen enkele plant- of diersoort mag uitsterven. Maar als er dan toch een soort moet verdwijnen, laat het dan de mug zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders is dit insect liever kwijt dan rijk. Ook horzels, mieren, ratten en andere 'enge'dieren zijn verre van populair. Van de planten kan men de brandnetel missen als kiespijn. Grote zoogdieren, met name de tijger, mogen juist niet uitsterven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij aanvang van zijn nieuwe campagne.
Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Reden voor het WNF om te onderzoeken wat de gemiddelde Nederlander vindt van het uisterven van plant- en diersoorten. Daaruit komt naar voren dat maar liefst 86 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over het verlies van soorten. Toch is de ene soort populairder dan de ander:
Top 3 Soort moet behouden blijven:      
1: Tijger (23,5 procent)
2: Olifant (20 procent)
3: (Mens)aap (17,9 procent)
Top 3 Niet erg als soort verdwijnt:
1: Geen enkele dier- of plantsoort (31,5 procent)
2: Mug (22,6 procent)
3: Overige insecten: vlieg, mier, oorwurm, vlo, horzel (13,8 procent)
Opmerkelijk is dat het vooral vrouwen zijn die de mensaap willen behouden. De spin is daarentegen bijzonder ongeliefd en mag van 6,2 procent veelal vrouwelijke respondenten verdwijnen. Ook is de gemiddelde Nederlander gevraagd naar de oorzaak van het uitsterven van soorten. Die wordt vooral gezocht in het verdwijnen van het leefgebied van dieren en planten. Daarnaast worden overbevissing en jacht vaak genoemd. Waar vrouwen klimaatverandering vaak als reden voor het uitsterven van soorten noemen, denken mannen veelal dat dit een natuurlijk proces is.
Happy End
Het aantal zoogdieren is de afgelopen veertig jaar wereldwijd met 19 procent afgenomen. In de gebieden rond Latijns-Amerika is het aantal diersoorten zelfs met 76 procent gedaald. Voor wetenschappers zijn dit soort bevindingen aanleiding om te zeggen dat het uitsterven van soorten op dit moment honderd tot misschien zelfs duizend keer sneller gaat dan voor het bestaan van de mens. Het Wereld Natuur Fonds ziet het als zijn belangrijkste taak om de rijkdom aan dier- en plantsoorten wereldwijd te beschermen. Ook de mug heeft bestaansrecht omdat het insect en zijn larven, juist door hun grote volumes, het basisvoedsel van vissen, kikkers en zwaluwen zijn. Brandnetels zijn belangrijk omdat vlindersoorten als de dagpauwoog en kleine vos hun eitjes enkel op deze plant leggen.
Om het belang van het behoud van bioversiteit onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek, vertelt het WNF vanaf morgen verhalen over een levende aarde. De verhalen gaan over ontbossing, overbevissing en dieren in het nauw, waarbij bijzondere aandacht uit gaat naar de tijger. De afloop is verre van duidelijk, maar de verhalen verdienen– in het belang van mens, plant én dier - een happy end. Op de campagnesite vertelt WNF-ambassadeur Carice van Houten hoe Nederland kan helpen om de aarde door te geven.
Bron: WNF.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor