Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland zoekt 11,6 procent hernieuwbare energie

  •  
17-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groene_stroom.jpg
Nederland moet van Brussel vóór 2020 veel meer energie halen uit hernieuwbare energiebronnen als water, wind en zon. Van de totale energiebehoefte haalt Nederland op dit moment nog maar 2,4 procent uit dergelijke milieuvriendelijke bronnen, maar dat percentage moet naar 14. Dat blijkt uit nog vertrouwelijke voorstellen van de Europese Commissie.
Toch blijft Nederland dan nog onder het EU-doel van 20 procent. Volgende week woensdag presenteert de EC in Brussel een omvangrijk pakket voorstellen die de uitwerking vormen van de milieudoelen die de regeringsleiders in maart 2007 afspraken. Die bepaalden toen dat in 2020 de uitstoot van het broeikasgas CO2 (kooldioxide) met 20 procent moet zijn afgenomen ten opzichte van 1990.
Ook moet over twaalf jaar 10 procent van alle brandstof voor transport uit biobrandstoffen komen en moet het percentage hernieuwbare energie voor de hele EU naar 20.
Nederland lijkt met de doelstelling van 14 procent te worden ontzien, maar toch is dat niet zo. Op dit moment scoort de Europese Unie als geheel 8,5 procent aan hernieuwbare energie. Daar moet dus 11,5 procent bij om op 20 te komen.
Een land als Oostenrijk dat met 24 procent al veel energie haalt uit hernieuwbare bronnen, moet naar 35 procent en ook Zweden (nu al op 40 procent) moet er gewoon nog ongeveer 10 procent bij doen. Ook de Baltische staten zitten al op hoge percentages. Al met al moet elk EU-land tussen de 10 en 13 procent extra leveren.
Een land als Luxemburg zit op niet meer dan 0,9 procent en heeft weinig mogelijkheden voor windenergie of waterkrachtcentrales. Dergelijke landen mogen dan hernieuwbare energie 'inkopen' door bijvoorbeeld windmolens voor de kust van een ander EU-land te financieren.
Volgens Greenpeace bungelt Nederland met het huidige 'beschamende' aandeel van bijna 3 procent duurzame energie "aan de staart van het peloton''. De milieu-organisatie pleit ervoor dat het kabinet veel verder gaat dan de opdracht van Brussel "door werk te maken van windparken op zee en geen kolencentrales meer toe te staan''. Greenpeace vindt dat Nederland gewoon moet vasthouden aan het doel van 20 procent schone energie in 2020.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor