Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland verbiedt bontproductie per 2024

  •  
19-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
furcoatL_468x871.jpg
Vandaag stemde de Eerste Kamer voor een verbod op het fokken van nertsen voor bont. Het verbod zal in 2024 ingaan, wat betekent er vanaf dan geen bontfokkerijen meer zullen zijn in Nederland.  De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters verwelkomt het verbod en hoopt op navolging van andere landen en modemerken.

Grote producent

Met 6 miljoen gedode nertsen per jaar is Nederland de derde grootste producent van nertsenbont in de wereld, na Denemarken en China. De politieke discussie over een verbod op nertsenfokkerijen loopt al sinds 1999.  Het belangrijkste argument tegen het verbod betrof de financiële gevolgen voor nertsenfokkers.  Daarom werd de ingangsdatum van het oorspronkelijke wetsvoorstel verlaat naar 2024, en werd een financiële compensatie van 28 miljoen euro voor de nertsenfokkers toegevoegd.
Goed voorbeeld
Vier Voeters hoopt dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen. "Als Nederland met 159 nertsenfokkerijen en een productie van 6 miljoen nertsen per jaar  een verbod kan instellen op grond van ethische overwegingen, dan is er geen enkele reden meer voor andere landen om deze vorm van dierenleed in stand te houden," zegt Thomas Pietsch van Vier Voeters.
Nog steeds verkoop
Het verbod betekent echter geen einde aan de verkoop van bont in Nederland.  Deelnemen aan het internationale protest tegen merken als Burberry, Armani en Prada kan op de website .
Nertsenhouders klaar strijd
Nederlandse nertsenhouders maken zich op voor een juridische strijd tegen het besluit.  Als de wet is bekrachtigd, stapt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) naar de rechter. Dat heeft NFE-directeur Wim Verhagen dinsdag aangekondigd nadat de Eerste Kamer had ingestemd met het wetsvoorstel van PvdA en SP. Volgens Verhagen moeten de 160 pelsdierhouderijen daardoor straks hun deuren sluiten zonder dat ze een schadeloosstelling krijgen. De NFE wil dat aanvechten omdat er volgens de koepelorganisatie feitelijk sprake is van een onteigening door de Staat.
Bron: Vier Voeters , ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor