Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland van onder het veen

  •  
08-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K7__6570.jpg
Bij 'geologisch interessante gebieden' denk je al gauw aan natuurlijke landschappen als de Limburgse heuvels, of zandruggen die in de ijstijd zijn gevormd. Maar geoloog Wim de Gans laat in onze serie Nederland van Onderen zien dat ook in landschappen die voor bijna 100 % door mensenhanden zijn gemaakt mooie verhalen schuilen.
Aan de oevers van het voormalige riviertje De Oude Waver, in de buurt van Ouderkerk aan de Amstel vertelt De Gans over het ontstaan van de polders Ronde Hoep en Groot Mijdrecht. Die laatste is een polder in de bekende zin van het woord, dus een  droogmakerij die na het ontvenen is drooggemalen. De Ronde Hoep is ook een polder, maar die ligt toch enkele meters hoger dan Groot Mijdrecht. De Ronde Hoep daalt tot op de dag van vandaag nog steeds door, omdat het veen dat daar nog ligt verdroogt en inklinkt. 
De polders worden gescheiden door de Oude Waver: een voormalige zijtak van de Rijn die tegenwoordig meters hoger ligt dan de polders aan weerszijden van de oevers. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor