Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland profiteert van Europese CO2-emissierechten

  •    •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
co2 - publiek domein

© byrev

De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar honderden miljoenen meer verdiend aan de verkoop van CO2-rechten dan een jaar eerder. Deze emissierechten geven landen of bedrijven het recht om bepaalde broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. Met de verdiensten aan de verkoop van deze rechten komt de opbrengst voor het eerst boven de 1 miljard euro uit, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Nederland profiteerde van de recordprijs van Europese emissierechten vorig jaar.

Prijs van emissierechten

De prijs van een emissierecht, dat goed is voor de compensatie van 1 ton CO2, kwam in februari 2022 op het hoogste niveau ooit en daalde daarna weer een beetje. Volgens Maaike Breukels, hoofd emissiehandel bij de NEa, laat de hoge prijs zien dat het Europese systeem van CO2-rechten zin heeft voor het beperken van de uitstoot. "Want hoe hoger de prijs, hoe sterker de prikkel is voor bedrijven om te verduurzamen." De gemiddelde prijs was vorig jaar een kleine 80 euro, tegenover 54 euro een jaar eerder.

Compensatie 

Met een emissierecht moeten elektriciteitsproducenten en de industrie in de Europese Unie hun CO2-uitstoot compenseren. Een deel van die uitstootrechten kan een onderneming gratis krijgen, de rest moet worden gekocht op een veiling. Nederland verkocht er op die manier vorig jaar ruim 14 miljoen, flink minder dan in 2021. Door de hogere prijs leverden de verkopen van vorig jaar alsnog ruim 1,1 miljard euro op voor de schatkist. Er is een maximumhoeveelheid aan emissierechten en die neemt ook elk jaar af. De Europese Commissie heeft plannen om dit sneller te gaan afbouwen.

Bron: ANP, Wikipedia

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.