Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland kan 30% aardolie besparen in het verkeer

  •  
08-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
verkeer_snelweg_auto's_tram_pixabay

Nederland kan op korte termijn veel minder aardolie verbruiken. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) stelde een actieplan op met 21 maatregelen om op de korte en lange termijn aardolie te besparen in verkeer en vervoer. Volgens dat plan zou het aardolieverbruik in één jaar met tien procent omlaag kunnen. En in 2030 zou de besparing kunnen oplopen naar bijna dertig procent. 

Korte termijn

Om op de korte termijn het verbruik van aardolie te verminderen, bevat het plan tien maatregelen. Deze maatregelen kunnen binnen een jaar 7 miljoen olievaten besparen. Dat is tien procent van de 70 miljoen olievaten die Nederland jaarlijks gebruikt in verkeer en vervoer. Enkele maatregelen zijn het stimuleren van thuiswerken en gebruik van OV en fiets stimuleren. Ook is een maatregel het verhogen van subsidie voor de aanschaf van elektrische auto's voor particulieren. 

Lange termijn

Het actieplan noemt elf maatregelen voor de middellange termijn. Maatregelen die genoemd worden zijn: het versnellen van de transitie naar zero-emissie binnenvaart en elektrisch rijden blijven stimuleren na 2025.

Afhankelijkheid

Het is belangrijk om juist nu de afhankelijkheid van energie-import af te bouwen, stelt de NVDE. Zo kunnen broeikasgasemissies teruggedrongen worden, de import vanuit Rusland verminderd worden en de energiekosten verlaagd worden.

Bron: NVDE

Meer over:

besparing, aardolie, nvde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.