Vijftig Europarlementariërs uit alle fracties willen per direct een Europees verbod op de import van paardenvlees uit Argentinië. Op initiatief van Anja Hazekamp (Partij van de Dieren) roepen ze de Europese Commissie op niet meer mee te werken aan het op grote schaal invoeren van vlees van gestolen en niet-geoormerkte paarden. Het gaat jaarlijks om ongeveer tien miljoen kilo paardenvlees. Het meeste daarvan, zo’n 4 miljoen kilo, gaat volgens Hazekamp naar Nederland.
Import van paardenvlees
Het paardenvlees van de Argentijnse slachthuizen wordt volop geïmporteerd door Europa. Nederland is volgens de dierenorganisatie zelfs de grootste importeur. Paardenvlees wordt veel verwerkt in snacks. "Groothandels en producenten van vleessnacks zijn niet transparant over de herkomst van dit paardenvlees, dat veelal van buiten Europa komt", aldus maakte donderdag Stichting Dier&Recht bekend na onderzoek.
"Het is onverantwoord dat we paardenvlees toelaten van gestolen en ontraceerbare dieren," zegt Hazekamp. Ook is er volgens de Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich, die undercoveronderzoek deden naar de praktijken, sprake van grove dierenmishandeling en zorgwekkende hygiënische omstandigheden. Officiële EU-controles bevestigen het gebrek aan garanties over traceerbaarheid en voedselveiligheid, zegt Hazekamp. In 2014 stopte Brussel de import van Mexicaans paardenvlees na soortgelijke bevindingen. Zieke en gewonde paarden
"Het gebrek aan hygiëne en de verwaarlozing van zieke en gewonde paarden vormen risico’s voor de voedselveiligheid en zijn een potentiële bron voor nieuwe uitbraken van infectieziekten. Daarnaast worden er structureel paarden gestolen, zelfs van privé-eigenaren en uit opvangcentra, waarna de dieren met valse papieren aan Argentijnse slachthuizen worden verkocht. Europa mag niet meewerken aan deze georganiseerde misdaad."
Volgens Hazekamp komt het vlees terecht in allerlei producten als gehaktstaven, goulash en andere kant-en-klaar producten waarin vlees is verwerkt. "Paardenvlees zit echt in ontzettend veel snacks verborgen. Vaak weten consumenten niet eens dat de frikandellen of bitterballen die ze kopen in de supermarkt of cafetaria gevuld zijn met paardenvlees, totdat ze alle ingrediënten bestuderen", zegt ze.
De organisaties willen dat de import van het 'foute vlees' per direct stopt.