Nederland gebruikt weinig duurzame energie
• 20-06-2012
• leestijd 2 minuten
Nederland scoort laag als het aankomt op de hoeveelheid energie die uit duurzame bronnen wordt gewonnen. Dat blijkt uit cijfers van het statistisch bureau van de Europese Unie, Eurostat.
Laag
Nederland haalde in 2010 slechts 3,8 procent van alle verbruikte energie uit duurzame bronnen. Bovendien was daar sinds 2006 nauwelijks verandering in gekomen. Van alle EU-landen scoren alleen Groot-Britannië, Malta en Luxemburg slechter.
Toekomst
De Europese Unie wil in 2020 20 procent van alle energie die wordt gebruikt in de hele regio uit duurzame bronnen halen. Nederland moet dan 14 procent van zijn energie uit dergelijke bronnen halen.
Kabinet deed te weinig
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken timmert Nederland inmiddels echter aan de weg. ,,De vorige kabinetten hebben te weinig gedaan. Het kabinet-Rutte heeft echter een aantal maatregelen genomen waardoor we in 2020 tussen de 10 en 12 procent uitkomen'', zei de woordvoerder. ,,Denk bijvoorbeeld aan de verbetering van de Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE) en de Greendeals. Er is hoop.''
Geen ramp
Dat Nederland zich tot nu toe in de achterhoede van Europa bevindt, is volgens de woordvoerder geen ramp. ,,Het streefjaar is 2020. Hoe lidstaten naar hun doel van dat jaar toewerken, mogen ze zelf bepalen.''
Extra maatregelen
De komende verkiezingen kunnen echter roet in het eten gooien en bovendien is 10 tot 12 procent in 2020 niet genoeg. ,,Er moeten extra maatregelen genomen worden. Dit kabinet is de goede weg ingeslagen en er is geen partij die niet aan de doelstelling wil voldoen'', zei de zegsman.
Doelstellingen
Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat geen enkel land al aan de doelstelling heeft voldaan. Estland en Roemenië hoeven echter minder dan een procent van hun energieverbruik uit groene energie te halen om er wel aan te voldoen. Noorwegen haalt verreweg het hoogste percentage: ruim 60 procent van de energie die wordt verbruikt in het land komt uit duurzame bronnen zoals waterkrachtcentrales.
Bron: ANP