Nederland gaat actie tegen walvisvaart uitzoeken
• 03-03-2008
• leestijd 2 minuten
Nederland gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd tijdens de actie van de organisatie Sea Shepherd tegen de walvisvaart maandag. Het is echter te vroeg conclusies te trekken over het incident. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur maandag tegen het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.
Japan riep de Nederlandse ambassadeur en zijn Australische collega op het matje na de actie. Volgens Japan raakten drie opvarenden van een Japanse walvisvaarder gewond door een bijtend zuur waarmee de milieugroep de walvisvaarder urenlang had bestookt. Sea Shepherd voert actie met het schip Steve Irwin, dat in Nederland is geregistreerd en in Australië zijn thuishaven heeft.
Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij de Nederlandse en Australische ambassadeur op aan maatregelen te nemen om nieuw geweld te voorkomen. Nederland heeft daarover geen afspraken gemaakt. De ambassadeur heeft kennis genomen van de zorgen van Japan, liet een woordvoerster van Buitenlandse Zaken weten. Nederland gaat onderzoeken wat precies is gebeurd en zich op basis daarvan beraden of er vervolgstappen nodig zijn.
In tegenstelling tot de Australische regering heeft Nederland de actie niet openlijk veroordeeld. De ambassadeur heeft laten weten dat Nederland hecht aan de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie, ,,ook op volle zee''. Maar dat dient wel altijd binnen de grenzen van het toelaatbare te gebeuren. De veiligheid van mensen en milieu staat voorop, luidde de boodschap.
Sea Shephard-voorman Paul Watson noemde de actie van maandag een ,,niet-gewelddadige chemische oorlogvoering''. De gebruikte stof was volgens hem ongevaarlijk en zou feitelijk niet meer zijn geweest dan een soort verrotte boter die stank en gladheid aan dek veroorzaakte.
Sea Shepherd Conservation Society is een Amerikaanse vrijwilligersorganisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van walvissen, zeehonden, dolfijnen en al het andere leven in zee.
Bron: ANP