Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland, energielandschap

  •  
09-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nog deze kabinetsperiode moet het aantal windmolens op land worden verdubbeld. Dat staat in een nieuw windmolenplan van Minister Cramer van VROM. Klinkt als goed nieuws. Toch zijn veel Nederlanders niet blij met de wapperende wieken. Windmolens zouden het zicht vervuilen en overlast geven. Een beetje hypocriet, vindt milieugeograaf Tom Bade. Volgens hem is Nederland een typisch voorbeeld van een energielandschap, ontstaan door windmolens, turfstekers en houtbranders. ‘Kijk maar naar de Kinderdijk’, zo zegt Bade, ‘en dat heeft het zelfs geschopt tot Unesco werelderfgoed’.
Minister Cramer presenteerde haar nieuwe windmolenplan deze week op een groot windmolensymposium. Tom Bade was daar een van de sprekers. Hij vindt dat we in Nederland eens goed moeten nadenken over wat we willen met de inrichting van het landschap. Eerder dit jaar schreef Bade het boek ‘ Een calorierijk landschap ’ waarin hij zien hoe de mens met het landschap omgaat, er energie in stopt, maar er ook energie uithaalt. Maar ook hoe dat vroeger gebeurde en wat in de toekomst met het landschap mogelijk en onmogelijk is.
Milieugeograaf Tom Bade is directeur bij het kenniscentrum Triple E (Economy, Ecology en Experience). Doel is 'natuurzorg te verzoenen met menselijke exploitatiezucht'.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor