Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurwinkels willen geen deur voor koelvakken

  •  
17-07-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_311614.jpg

© koelvak supermarkt

De 42 Natuurwinkels in Nederland negeren al drie jaar een oproep van twee milieudiensten om koel- en diepvriesvakken af te dekken. Met een deur of glazen plaat voor het koel- of diepvriesvak kan de energierekening en de uitstoot van het broeikasgas CO2 zo'n 30 procent lager uitvallen. Maar de Natuurwinkels vrezen dat hun omzet dan daalt. Dat stond zaterdag in de Volkskrant.
De milieudiensten in Amsterdam en IJmond zijn sinds 2004 bezig de supermarkten in de regio te dwingen hun koelvakken af te dekken. Met de energiebesparing helpen winkels mee de opwarming van de aarde te stuiten. Maar de supermarkten verzetten zich. De Raad van State buigt zich sinds eind juni over het conflict en zal half september bepalen of een deur voor het koelvak verplicht wordt. Als de milieudiensten winnen, kunnen alle supermarkten in het land gedwongen worden hun koelvakken af te dekken.
Het liefst zien de milieudiensten dat de koelvakken verplicht afgedekt moeten worden. Het ministerie van Economische Zaken en de supermarktbranche hebben afgesproken tussen 1995 en 2010 het energieverbruik met 32 procent te verminderen. De supermarkten slagen daar bij lange na niet in. In 2005, het laatste jaar waarover gegevens beschikbaar zijn, bleef de besparing steken op 3 procent.
De regionale supermarktketens Deen en Jan Linders zijn uit milieuoverwegingen al vrijwillig begonnen met het afdekken van diepvriesvakken. De Natuurwinkels zijn echter afhoudend. "Je zou denken dat aan ecologische supermarkten goed uit te leggen is dat energiebesparingen van 30 procent goed zijn", zegt Patrick Teunissen van de Milieudienst Amsterdam. "Maar ze weigeren de koelvakken van deuren te voorzien," zo verklaart Teunissen tegenover de Volkskrant.
"Deuren of platen voor het koelvak remmen de verkoop", reageert formulemanager Marc Koetsier van de Natuurwinkels. "Energiebesparing is natuurlijk sympathiek, maar als consumenten daardoor minder producten uit het schap pakken, is dat nadelig voor de winkelier."
Bron: Volkskrant

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor