Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurverwachting Natuurkalender vanaf 11 juni 2006.

  •  
14-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Planten
We zitten midden in de overgang van de lente naar de zomer. Het aantal plantenwaarnemingen dat momenteel binnenkomt is daardoor beperkt. De witte waterlelie is een van de soorten die de afgelopen week op een groot aantal plaatsen in Nederland in bloei is gekomen. Planten als de vlier zijn de piek nu voorbij.
Van de zomerplanten zijn er alleen nog maar enkele meldingen van bosandoorn en groot kaasjeskruid. Volgens de voorspelmodule van de Natuurkalender wordt de piek van de eerste waarneming van groot kaasjeskruid vandaag (zondag) en voor bosandoorn aankomende dinsdag bereikt. In de praktijk is dit duidelijk later. Het koude weer van de afgelopen weken heeft blijkbaar voor extra vertraging in de ontwikkeling van de planten gezorgd. Dit is ook zichtbaar bij de andere zomerbloeiers. Er zijn nog geen eerste meldingen binnengekomen van dopheide, sint-Janskruid, wilde peen, grote kattestaart en moerasspirea. De hoge temperaturen van de laatste dagen zal daar naar verwachting snel verandering in gaan brengen.
Vlinders
Net als bij de planten bevinden de vlinders zich ook in een overgangsituatie van de lente naar de zomer. De eerste vliegperiode van veel vlinders is voorbij of loopt nu tegen het einde. De komende weken is het zaak om te letten op een paar leuke soorten. Op dit moment zijn er berichten van meerdere plekken in Nederland dat er distelvlinders worden gezien. Op sommige plekken worden er zelfs tientallen bij elkaar gemeld! Met het huidige mooie weer moet dat op meer locaties kunnen. Opletten dus.
Een andere soort die op het punt staat om te verschijnen is het groot dikkopje. De eerste exemplaren zijn op 22 mei al gezien, maar de meeste exemplaren zullen de komende dagen verschijnen. Het mooie weer is bijna een garantie om er enkele te zien te krijgen. De meeste kans maak je op de zandgronden, maar deze soort komt ook elders wel voor. Veel vlindersoorten beginnen de komende week met hun tweede generatie. Voorbeelden hiervan zijn kleine vos, gehakkelde aurelia en de koolwitjes.
Het aantal meldingen van eikenprocessierupsen begint nu ook toe te nemen. De meeste waarnemingen zijn afkomstig uit Gelderland. De verwachting is dat de eikenprocessierups de komende dagen op veel meer plaatsen gezien gaat worden. Vorig jaar lagen de grenzen van het verspreidingsgebied in Zuid-Holland (regioLeerdam), Zeeland (Hulst) en Overijssel (Raalte en Almelo).
Blijf uw eigen eerste waarnemingen doorsturen via www.natuurkalender.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor