Staatsbosbeheer en Gelders Landschap willen op hun terreinen geocaching zo veel mogelijk aan banden leggen. Geocaching neemt een dermate hoge vlucht dat steeds meer opzichters te maken krijgen met beschadigingen aan het landschap of wandelaars die zich buiten de paden begeven.
Lagen enkele jaren geleden in Nederland 43 schatten begraven, nu zijn het er bijna 2000. Alle begraven schatten staan geregistreerd bij Geocaching.nl. Ook het vinden van een schat wordt op deze site bijgehouden.
Staatsbosbeheer heeft onlangs met Geocaching.nl afspraken gemaakt over waar de schatten al dan niet begraven mogen worden. Opzichter Coert Donker van Staatsbosbeheer die toezicht houdt op de Utrechtse Heuvelrug:
"Waar het kan, moet het kunnen. Maar het kan eigenlijk bijna nergens. We houden de positie van de geregistreerde caches via internet goed in de gaten en als zo'n ding te dicht bij onze terreinen ligt, vragen we om het weg te halen. Dat gebeurt eigenlijk altijd."
Ook Het Gelders Landschap worstelt nog met de nieuwe sport. Woordvoerder Cisca van der Genugten:
"Wij willen eigenlijk niet dat een cache op onze terreinen in de grond wordt gestopt, tenzij het een locatie is waar flora en fauna er geen last van hebben."
Houden de meeste liefhebbers van geocaching zich aan de spelregels en blijven ze uit de buurt van de kwetsbare natuurgebieden, de sport kent inmiddels ook nogal wat piraten die het juist leuk vinden om de schat in het hart van een ontoegankelijk natuurreservaat te begraven.
Het Gelders Landschap wil eveneens afspraken met de beheerders van geocaching in Nederland. "Maar het zal moeilijk zijn om overtreders te stoppen."