Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurorganisaties verliezen rechtszaak riviernatuur Grensmaas

  •    •  
10-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
281 keer bekeken
  •  
Bever Grensmaas

Afgelopen zomer spanden Natuurmonumenten en Ark natuurontwikkeling een rechtszaak aan tegen Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat wilde, met het oog op waterveiligheid, een strenger kader hanteren om bepaalde delen ooibos langs de rivier de Grensmaas in Zuid-Limburg te kunnen kappen. Terwijl het gebied volgens de natuurorganisaties juist baat heeft bij een natuurlijke ontwikkeling met zo min mogelijk ingrepen. Die rechtszaak werd afgelopen week verloren.

Afgelopen zomer spraken we gebiedsbeheerder Rob van Schijndel (Natuurmonumenten) over de rechtszaak:

Grensmaas

De grensmaas is een uniek natuurgebied in Nederland. De rivier, die langs de Belgische grens loopt in het zuiden van Limburg, is een de enige grindrivier die we hebben. Dat zorgt voor unieke natuur. In 2006 is er in het gebied een enorm project gestart om de rivier veiliger te maken, maar ook om de natuur te herstellen. En dat botst nu.

Verloren

In de rechtszaak beriep Rijkswaterstaat zich op de zogenaamde vegetatielegger. Dat is een juridisch instrument waar strak wordt bepaald in welke delen van de rivier bomen en struiken morgen groeien en in welke niet. “En dat is nou juist waar het bij natuurherstel in dit gebied niet om gaat. We hebben destijds besloten dat we de rivier en de ooibossen die erin staan hun gang laten gaan. Ook voor waterveiligheid zou dit geen probleem hoeven zijn.” legt Annemarie Pronk van Ark Natuurontwikkeling uit. De natuurorganisaties zijn nog in beraad over of ze eventueel in hoger beroep zullen gaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.