© Pixabay
Het ontbossingsakkoord, waarover dinsdag op de Klimaatconferentie van de VN in Glasgow afspraken zijn gemaakt, komt volgens Milieudefensie "rechtstreeks uit het sprookjesbos". De organisatie noemt het de zoveelste loze belofte. Honderd landen, waaronder Nederland, besloten tijdens de top dat ze samen miljarden euro's uittrekken om tegen het einde van dit decennium ontbossing te beëindigen.
Zonder bindende regelgeving voor bedrijven en financiële instellingen die ontbossing financieren wordt het volgens campagneleider Wouter Kolk van Milieudefensie niets. "De tijd van vrijwilligheid is voorbij." Hij pleit voor een klimaatplicht voor bedrijven. "Die kan bedrijven dwingen te gaan produceren in de lijn van de milieu-afspraken van Parijs en te stoppen met ontbossen", aldus Kolk. "Er is wat ons betreft maar een rechtmatige eigenaar van het bos, en dat zijn de mensen die daar wonen en de bossen al generaties lang beheren en beschermen."
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemt het "fantastisch nieuws dat meer dan honderd wereldleiders samen achter één sterke belofte staan: geen ontbossing meer vanaf 2030". Maar belofte maakt schuld, vindt de organisatie. "Om te zorgen dat ontbossing over krap negen jaar verleden tijd is, moet er nú al actie worden ondernomen." 2030 is volgens het WNF te ver weg voor gebieden als de Amazone. "Komt er geen actie, dan bestaat het risico dat regenwoud verandert in verdroogde savanne en dat heeft drastische gevolgen voor het klimaat wereldwijd."
Greenpeace Nederland is vooral teleurgesteld dat de afspraak om "bosvernietiging" te voorkomen niet bindend is gemaakt. "Het betekent dat er wereldwijd nog bijna een decennium doorgekapt mag worden. Daarom voelt de Braziliaanse president Bolsonaro zich zo goed over het ondertekenen van deze nieuwe deal." Die is veel te vrijblijvend volgens campagneleider Sigrid Deters.
"Ondertussen nadert de Amazone zijn tipping point (omslagpunt) en kan het grootste regenwoud op aarde onmogelijk nog jaren ontbossing overleven. Het blijft blablabla als landen als Nederland niet tegelijkertijd hun voetdruk verkleinen door middel van scherp beleid en wetgeving" aldus Deters. Het betekent volgens haar dat er snel een zogenoemde EU-Bossenwet ingevoerd moet worden.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.