Natuurorganisaties tegen verdieping Westerschelde
• 29-08-2008
• leestijd 2 minuten
De Westerschelde mag nog niet worden verdiept. Dat zeggen verschillende natuurorganisaties vrijdag.
De Zeeuwse Milieu Federatie, Stichting Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten tekenen daarom beroep aan tegen de verdieping van de Westerschelde, die dit najaar zou beginnen. De natuurorganisaties vinden dat er eerst duidelijkheid moet zijn over de natuurcompensatie.
Nederland en België spraken in 2005 af dat de Westerschelde zou worden verdiept, waardoor meer en grotere schepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken. In deze Scheldeverdragen was met natuurorganisaties afgesproken dat de natuur daarvoor zou worden gecompenseerd. In eerste instantie was het plan om in Zeeland 600 hectare landbouwgrond te ontpolderen, maar daarop ontstond veel commotie. Een andere oplossing is nog altijd niet gevonden.
Desondanks willen Nederland en Vlaanderen dit jaar al beginnen met de verdieping, maar volgens Marten Hemminga van Het Zeeuwse Landschap zorgt dat voor onoverkomelijke problemen voor de natuur in de Westerschelde. ,,Er moet eerst overeenstemming zijn over de te nemen maatregelen, voor de Westerschelde kan worden verdiept. Er was een afspraak dat in 2007 zou worden begonnen met natuurherstel, maar hoe dat moet gebeuren is nu nog een slepende discussie.''
Volgens de organisaties is de Westerschelde nu nog niet bestand tegen een verdieping, maar moet eerst een begin zijn gemaakt met het herstel. Daardoor wordt de rivier robuuster en kan het de klap van de verdieping beter opvangen. Bij schade valt te denken aan morfologische veranderingen in de Westerschelde, waarbij platen hoger en steiler worden. Daarmee ontstaat volgens Hemminga minder ruimte voor planten en dieren.
Bron ANP