Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurorganisaties slepen gaswinningsbedrijf opnieuw voor de rechter

  •    •  
03-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
001-Johan-van-der-Wielen---Portfolio-Schiermonnikoog-(05)

© Fotograaf Johan van der Wielen

Natuurorganisaties zetten hun juridische strijd tegen gaswinning boven Schiermonnikoog voort. Ze spannen opnieuw een rechtszaak aan om de vergunning van gaswinningsbedrijf ONE-Dyas van tafel te krijgen. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) bevestigt dat na berichtgeving van RTV Noord.

Natuurorganisaties bezwaar tegen nieuwe vergunning voor gaswinning

De rechtbank in Den Haag vernietigde in april de vergunning voor de aanleg van een boorplatform, omdat daar te veel onduidelijkheden in zaten over stikstofdepositie op duingebieden en de mogelijke negatieve invloed van onderwatergeluiden op dieren die in het water leven, zoals zeehonden.

ONE-Dyas heeft vervolgens extra informatie aangeleverd over het beperken van de stikstofuitstoot en het onderwatergeluid. Natuurminister Christianne van der Wal had toen "geen bedenkingen" tegen de gaswinning op zo'n 20 kilometer uit de kust van het eiland, waarna demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) opnieuw een vergunning goedkeurde.

Tegen die vergunning gaan het WWF, Natuurmonumenten en andere organisaties opnieuw procederen. Tegelijkertijd hopen ze via de Raad van State ook al een voorlopige uitspraak te krijgen waarmee ze het voorbereidende werk voor de gaswinning willen stilleggen.

Overheid staat achter gaswinning in de Noordzee

De overheid vindt gaswinning in de Noordzee nodig om nog enige eigen gasproductie te behouden, na de sluiting van de velden in Groningen. Nederland, tot enkele jaren geleden een grote gasexporteur, is nu zeer afhankelijk van gasimport uit het buitenland.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.