Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurorganisaties collectief in het groen gekleed bij Commissiedebat

  •    •  
17-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
landschap_groesbeek

Diverse natuurorganisaties zijn vandaag aanwezig bij het Commissiedebat Stikstof, Nationaal Programma Landelijk gebied (NPLG) en Natuur in de Tweede Kamer. De aanwezigen, van ecologen tot boswachters, zijn collectief in het groen gekleed om aandacht te vragen voor de huidige staat van de natuur en noodzaak tot snelle actie.  

Nederlandse natuur in uiterst slechte staat

De Natuurorganisaties willen met hun groene kleding een duidelijk statement maken: “De natuur heeft oplossingen nodig’’. Nergens in Europa gaat het volgens de organisaties zo slecht me de natuur als in Nederland. “Zo is in ruim zestig jaar tijd de populatie boerenlandvogels, zoals de grutto en de veldleeuwerik, met gemiddeld 70% afgenomen", aldus Karsten Schipperheijn, directeur van Vogelbescherming Nederland. Ook met de insecten is het slecht gesteld, zo is het aantal dagvlinders in de afgelopen dertig jaar met 50% afgenomen. Stellen de organisaties waaronder: Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Wereld Natuur Fonds, LandschappenNL en Vogelbescherming Nederland 

Belang van natuurlijke omgeving

“Natuur is de basis van ons bestaan en belangrijk voor iedereen, van links tot rechts”, stelt Ecoloog bij Natuurmonumenten Joep Crombag. “Om natuur te herstellen hebben we minder stikstof, schoner water en met elkaar verbonden natuurgebieden nodig. Dat zorgt voor een gezonde leefomgeving. Daarbij brengt een gezonde bodem ook voedselzekerheid en perspectief voor de boer op de lange termijn. Het is tijd om het tij te keren.” 

We kunnen niet langer wachten

“Om ernstiger effecten van stikstof tegen te gaan, kan de natuur niet langer wachten”, zegt Directeur van Natuur & Milieu Marjolein Demmers: ''In dit debat kunnen belangrijke stappen worden gezet voor effectief beleid dat boeren en ondernemers kan helpen te vergroenen.''  

De organisaties eisen dat de plannen in NPLG sneller uitgevoerd moeten worden. Zij zetten hiermee de Tweede Kamer aan zet om de leefomgeving voor mens en natuur te verbeteren. 

Bron: Vogelbescherming Nederland 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.