Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurmuseum Fryslân blaast 100 kaarsjes uit

  •    •  
14-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
644 keer bekeken
  •  
DSC_0340

Vroege Vogels is zondag drie uur lang te gast in het Natuurmuseum Fryslân, dat volgende week zijn eeuwfeest viert. De collectie bestaat uit meer dan 364.000 voorwerpen, waaronder duizenden zoogdieren, vlinders, vogels, fossielen en een 15 meter lang skelet van een potvis. In de uitzending praten we over de geschiedenis, maar ook over de nieuwe rol van het museum. Verder krijgen we een stoomcursus ‘dieren prepareren’ en hebben we een ontmoeting met een echte oervogel!

Potvis Natuurmuseum Fryslan

Potvis Natuurmuseum Fryslan

© Natuurmuseum Fryslan

Efteling wagentje

Een deel van het natuurmuseum heeft een klassieke opzet. Dieren en fossielen, die in grote kabinetten zijn tentoongesteld. Maar het museum is ook met zijn tijd meegegaan. Naast alle opgezette dieren word je in de ‘OnderWaterSafari’ met een soort Efteling-wagentje door sloot en plas geloodst. En zie je dus hoe Nederland er onderwater uitziet. Bij het spel ‘Verwonderland’ kan je ‘als gans over het Friese landschap vliegen’. En in ‘Darwins zolder’, die er ook uitziet alsof Charles Darwin er nog heeft zitten schrijven, is een interactieve tentoonstelling te zien over de evolutietheorie. 

Darwins zolder

Darwins zolder in Natuurmuseum Fryslân

© Natuurmuseum Fryslân

Fûgeltsje 

Het Natuurmuseum Fryslân is in 1923 ontstaan vanuit particulier initiatief. De belangrijkste initiatiefnemer was Gerrit Bosch, die ook wel Fûgeltsje (vogeltje) Bosch werd genoemd. In 1923 riep de toen dertigjarige Bosch alle natuurliefhebbers in Friesland op om zich in te zetten voor de oprichting van een Natuurhistorisch museum. Zijn eigen collectie van ‘ongeveer 150 opgezette vogels, 100 vogelhuiden en enkele zoogdieren’ was het begin. Na wat omzwervingen is het natuurmuseum nu gevestigd in een gebouw waar voorheen een weeshuis zat.

Zaal Natuurmuseum Fryslan

Zaal Natuurmuseum Fryslan

© Natuurmuseum Fryslan

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.