Natuurmonumenten werkt aan de inrichting van het Leemringveld
• 01-04-2005
• leestijd 2 minuten
Van 29 maart tot 19 april werkt Natuurmonumenten vier weken lang aan de inrichting van het Leemringveld bij het Voorsterbos. Dit voormalige landbouwgebied wordt ingericht als natuurgebied met poelen en enkele stukken bos.
Van landbouwgebied naar natuurgebied
Het 27 hectare grote Leemringveld is één van de gebieden rond het Voorsterbos die de provincie heeft aangewezen voor het ontwikkelen van nieuwe natuur. Natuurmonumenten is eigenaar van dit voormalige landbouwgebied sinds 2001. Voor akkerbouw was het Leemringveld niet erg geschikt. De bodem bestaat voornamelijk uit keileem, waardoor regenwater lang op het veld blijft staan. De grond zit bovendien vol met keien. Als natuurgebied heeft het Leemringveld juist veel mogelijkheden. Water is dan een voordeel in plaats van een probleem. Het gebied ligt precies op de overgang van de hoge zandgronden naar het zeekleigebied. Zo’n overgang is voor veel plant- en dierensoorten goed.
Hoogtepunten en laagtepunten
Om de natuur volop de kans te geven, gaat Natuurmonumenten de natuurlijke hoogteverschillen in het Leemringveld vergroten. In de uitgediepte delen ontstaan poelen waar bruine en groene kikker, gewone pad, kleine watersalamander, kamsalamander, ringslang en libellen zich kunnen voortplanten. De hogere plekken komen iets hoger te liggen. Natuurmonumenten dempt sommige sloten, andere krijgen meer natuurlijke oevers. Het gebied krijgt verder enkele lage wallen met ingeplante struiken. Daar waar het gebied aan een fruitteeltbedrijf grenst, komen op twee driehoekige twee hectare grote percelen van ingeplante bossen. Doordat dit deel ver van bestaand bos ligt, zullen bomen zich hier niet snel spontaan vestigen. Andere delen van het gebied kunnen zich spontaan ontwikkelen. Koeien helpen hierbij een handje, ze houden al grazend het gebied open.