Vroege Vogels

Natuurmonumenten haalt Schotse Hooglanders uit bos Flevoland

  •  
01-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1689 keer bekeken
  •  
Schotsehooglander_site

© Rolokawasaki ( lokhoff@freedom.nl)

Natuurmonumenten haalt de Schotse Hooglanders uit het Harderbos, een natuurgebied tussen Dronten en Zeewolde in Flevoland. De runderen hebben ruim twintig jaar vrij rondgelopen in het gebied, maar voldoen nu niet meer, zegt boswachter Martine Otten. De Hooglanders worden vervangen door het runderras Rode Geuzen, door konikpaarden en op termijn waarschijnlijk ook door wisenten.

Niet zoals gepland

Het Harderbos was aan het begin van deze eeuw een van de eerste natuurgebieden waar grote grazers los rondliepen. De runderen moesten zorgen voor begrazing van de beboste gedeelten, zodat het gebied niet snel dicht zou groeien. Dat is volgens Otten lange tijd goed gegaan, maar de laatste jaren bleek dat de runderen niet meer in het hele Harderbos kwamen. Ze hadden een duidelijke voorkeur voor bepaalde plekken, waardoor op andere plekken jonge bomen als paddenstoelen uit de grond schoten.

Nieuwe grazers

"We hebben onderzocht of we andere grazers bij de Hooglanders konden plaatsen, maar het blijkt toch beter om deze rundersoort te vervangen", aldus Otten. De ongeveer tachtig dieren worden in de komende maanden met hooi in een vangkraal gelokt. De particuliere eigenaar van de koeien haalt ze uit de kraal en brengt de beesten naar een andere bestemming. Als alle Schotse Hooglanders weg zijn, gaat Natuurmonumenten het natuurgebied uitbreiden en nieuwe hekken plaatsen. Volgend jaar rond deze tijd nemen de nieuwe grazers hun intrek in het Flevolandse natuurgebied, denkt Otten.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.