‘Wij zijn mogelijk zelfs de grootste jager van Nederland’, zei Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten onlangs in het blad De Jager van de KNJV. Dat Natuurmonumenten dat zo openlijk uitspreekt is nieuw en de aanleiding om hem uit te nodigen bij Vroege Vogels.
Van den Tweel licht toe dat Natuurmonumenten na een brede raadpleging van de achterban middels een Groot Wild Enquête meer de publiciteit wil zoeken over wat te doen met dieren als edelhert, wild zwijn en ree. Zeker nu het op een aantal plaatsen steeds beter gaat met wilde dieren in Nederland, kan dat ook meer schade en overlast geven. Een van de veranderingen die de natuurorganisatie gaat doorvoeren is het gebruik voor consumptie van afgeschoten wild. Tot voor kort lieten de jagers die voor Natuurmonumenten terreinen beheerden de gedode dieren in het veld liggen. Nu gaat de helft daarvan voor consumptie beschikbaar komen.
Het interview in het blad van De Jagersvereniging deed veel stof opwaaien en lokte een reactie uit bij de Faunabescherming. Die vinden dat er betere en diervriendelijkere methoden zijn om overlast door wilde dieren tegen te gaan. Je kunt ze bijvoorbeeld verplaatsen of helemaal niet bejagen, zoals Natuurmonumenten nu doet aan de zuidrand van de Veluwe. De afschotvrije gebieden laten zien dat dieren minder jongen krijgen als populaties langere tijd niet bejaagd worden. De JagersverenigingFaunabescherming
Kortom, Marc van den Tweel heeft wat uit te leggen.Onderaan deze pagina kun je een reactie achterlaten.