Natuurkalender zoekt boer
• 11-03-2007
• leestijd 2 minuten
Persbericht Vroege Vogels en Natuurkalender
Landbouw een maand voor op schema door warme winter
Wageningen/'s-Graveland, 11 maart - De extreem hoge temperaturen in de afgelopen maanden hebben een duidelijk effect op de landbouw. De groei van wintertarwe ligt een maand voor op schema en de eerste fruitbomen komen binnenkort al in bloei. De verschuivingen in de landbouwkalender beïnvloeden een groot aantal processen waaronder de bemesting, ziekten- en plaagbestrijding en risico op vorstschade.
Dat werd zondag bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels.
De Natuurkalender vraagt boeren om vanaf zondag 11 maart via
www.natuurkalender.nl
het tijdstip van activiteiten en ontwikkelingen in hun landerijen door te geven. De waarnemingen bieden de landbouwsector de mogelijkheid de effecten van klimaatverandering in beeld te krijgen en zich beter aan te passen.
Door de Zuid-Franse temperaturen in de afgelopen maanden ligt de ontwikkeling in de landbouw tot een maand voor op schema. Gewassen als wintertarwe hebben zich al veel verder kunnen ontwikkelen dan normaal, de velden liggen er groen bij. Door de grote hoeveelheid regen kunnen boeren niet hun land op. Hierdoor kan er moeilijk of niet bemest worden terwijl dat nodig is om de spruitvorming die nu al begint te ondersteunen. Bladluizen hebben baat bij de warme maanden waardoor virussen als het gerstevergelingsvirus zich uitbreiden in de graanvelden.
Akkeronkruiden als kleefkruid, duist en ereprijs groeien beter dan in koudere winters, maar ook deze kunnen niet bestreden worden. Het gras in weilanden is op veel plaatsen de hele winter groen gebleven. De knoppen van de pruimen- en de perenbomen zwellen sterk aan en de eerste bomen zullen de komende dagen al in bloei komen, zo’n drie tot vier weken eerder dan normaal.
Boeren gezocht
De Natuurkalender vraagt boeren om de datum waarop karakteristieke jaarlijkse ontwikkelingen van granen, fruitbomen, aardappels en weilanden zich voordoen door te geven. Hierbij gaat het om zaai-, poot-, maai- en oogstdata, het moment waarop koeien de wei in gaan en de opkomst en bloei van gewassen en fruitbomen. Via Google maps is eenvoudig de locatie van de waarneming op
www.natuurkalender.nl
door te geven. Alle waarnemingen zijn live via kaarten en grafieken op de website te volgen.
Aanpassen
De landbouwsector is gewend met weervariatie om te gaan maar het is nog onduidelijk hoe de sector zich aan de huidige en verwachte klimaatveranderingen moet of kan aanpassen. De Natuurkalender werkt daarom samen met landbouworganisaties waaronder LTO Noord Projecten en diverse onderdelen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum waaronder Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en Plant Research International. Verder zijn er gesprekken gaande met Natuurlijk Platteland, de agrarische natuurverenigingen.
Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur. Tijdstippen van bloei, vogeltrek en bladval hangen nauw samen met het weer. De laatste jaren is de start en duur van het groeiseizoen onder invloed van de hoge temperaturen duidelijk aan het veranderen.