Natuurkalender: 'Voorjaar zonder winter'
• 09-03-2007
• leestijd 2 minuten
Hoewel maart nog wel eens koud kan uithalen, is de meteorologische winter alweer voorbij. Een winter die geen winter was. Een winter die de boeken in gaat als de warmste sinds de metingen begin 18e eeuw. Dat is te lezen op de site
Natuurkalender.nl
.
Ook buiten is dat te zien. De sneeuwklokjes raken alweer uitgebloeid, speenkruid staat volop in bloei. In parken en tuinen zien we vele kleuren crocussen uitbundig bloeien, hier en daar onder fraaie geel van bloeiende kornoeljestruiken en de eerste bloeiende sleedoorns. Er zijn ook alweer enkele soorten bomen en struiken die langzaam in blad beginnen te komen zoals vlier en kamperfoelie. Hazelaar en els zijn alweer grotendeels uitgebloeid, maar er zijn ook exemplaren waarvan de katjes nog maar net opengaan. Ze krijgen gezelschap van wilgen, waarvan de laatste weken ook al steeds meer witfluwelen katjes te zien zijn.
Ook op de grond zet het voorjaar in. Al een aantal weken terug verschenen de eerste gele bloemhoofdjes van klein hoefblad en langs slootkanten zien we nu ook de bloemen van groot hoefblad verschijnen. De bladeren van deze soorten volgen pas later. Opmerkelijker voor deze tijd van het jaar is het grote aantal meldingen van bloeiend fluitenkruid en dotterbloem.
In open wegbermen, in boomspiegels en tussen straattegels is - op beschutte plaatsen - alweer vroegeling te vinden, een klein witbloeiend plantje. Ook gewone vogelmuur, te herkennen aan de dichte rij haren langs de stengel, en gewoon herderstasje vinden we daar in bloei. Meer kleur en geur levert het paarse maarts viooltje dat dit jaar al in februari bloeiend te vinden was. Het is een van de soorten die meedoen in het Natuurkalender project. Let er de komende weken dus goed op, en schenk ook speciale aandacht aan het uitlopen van diverse soorten bomen als meidoorn, lariks, vogelkers, hazelaar en kastanje.