Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer herstellen de komende vijf jaar zeven laagveengebieden waardoor het laagveen weer gaat trillen. Het gaat om het natuurherstelproject 'New Life for Dutch Fens' van ca 13,5 miljoen euro, waaraan de Europese Commissie 4,2 mln bijdraagt. Naast de Europese Commissie leveren ook het ministerie van Economische Zaken, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Overijssel en Utrecht en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht belangrijke financiële bijdragen.
Zeven laagveengebieden
Het project heeft betrekking op zes gebieden van Natuurmonumenten en op twee gebieden van Staatsbosbeheer. Met de maatregelen worden de omstandigheden voor flora en fauna hersteld die van oudsher thuishoren in het laagveengebied. Denk hierbij aan karakteristieke open wateren met kranswieren, krabbenscheer en fonteinkruiden, maar ook trilvenen en blauwgraslanden en soorten als grote vuurvlinder, Noorse woelmuis en gevlekte witsnuitlibel. Ook verscheidene moerasvogelsoorten zoals zwarte stern, grote karekiet, rietzanger, snor en purperreiger profiteren van het herstel.
Maatregelen
Om de gebieden te herstellen tot laagveen worden bossen en houtopslag in veenmosrietlanden, galigaanmoeras en trilvenen verwijderd. Verzuurd rietland wordt geplagd en petgaten worden gegraven. Dit is noodzakelijk om het veenlandschap te verjongen. Naast werkzaamheden 'op het land' worden ook 'natte' maatregelen genomen, namelijk baggeren en omleggen van watergangen. Zo wordt de waterkwaliteit verbeterd. In de gebieden wordt nauw samengewerkt met partners zoals provincies en gemeenten.