Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurgebied Noordzeekanaal

  •  
20-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Ron_en_Martin.jpg
"Van enkele andere duikers hoorden we dat er in het Noordzeekanaal wel bijzondere diersoorten te zien waren omdat  je daar zoet, brak en zoutwaterlagen hebt. Vooral de melding van aparte brakwatersoorten (kokerwormen, grondels, krabbetjes) trok onze aandacht en we besloten om daar maar eens een kijkje te gaan nemen. Dus op met de duikuitrusting en camera’s richting Velsertunnel, want daar was een beschutte plek om te water te gaan.
En inderdaad troffen we de speciale trompetkalkkokerwormen aan die alleen in een brakwatermilieu gedijen en daarnaast de zwartbek- en de brakwatergrondel en tevens het Zuiderzeekrabbetje. Grappig was ook dat je naast de bekende zoetwatervissen zoals baars en snoekbaars ook zoutwatersoorten tegenkwam zoals diverse soorten platvis.
Onder water kwamen we op een duik opeens een poon, een vijfdradige meun en meerdere harnasmannetjes tegen. We konden ons geluk niet op, want zelfs in Zeeland kom je deze soorten niet zomaar tegen.
De volgende week togen we weer richting kanaal in de hoop dat het zicht nog goed zou zijn en ons een blik op wat bijzondere soorten zou gunnen. Het werd een avond van harnasmannetjes, weer een poon en zelfs een slakdolf en zeedonderpadden".
Uit: De Noordzee in de achtertuin, Ron Offermans
Door de wateren van Amsterdam zwemt een internationaal gezelschap. Een Aziatische korfmossel is vanuit China naar het IJ gereisd, een toegeknepen korfmossel is vanuit de Eufraat gearriveerd en onlangs kwam een Amerikaanse blauwe zwemkrab in zicht.
Behalve deze exotische ,,kreeftachtigen" leverde het onderzoek van stadsecoloog Martin Melchers naar het aantal diersoorten tal van andere verrassingen op. ,,Tot onze informanten behoren nogal wat beroepsvissers. Pas belde er een, op z'n Amsterdams: Ik faang nu koroale in 't kanoal". Melchers ging ermee naar de universiteit. ,,Daar noemden ze het een trompetkalkkokerworm. Nooit van gehoord. Maar hij kwam uit de wateren ten zuiden van Australië. Die diertjes komen waarschijnlijk in het ballastwater van schepen hier naartoe. Of dat water wordt in de haven geloosd, of ze zitten aan de scheepshuid gehecht en komen op die manier in Nederlandse wateren terecht".
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor